Платани на испитивању

Прегледа: 455

Стручњаци истраживачко-развојног центра „Шума Српске“ почели су данас испитивања унутрашњости стабала платана у центру града, како би се квалитетније утврдило њихово здравствено стање.

Према ријечима Мирјане Ратковић, начелнице Одјељења за стамбено-комуналне послове Града Требиња, на ангажовање стручњака из Бањалуке градска управа се одлучила због забрињавајуће појаве чешћег урушавања грана ових стогодишњака, који су важан дио културно-историјског насљеђа града и својеврсни заштитни знак Требиња.

„Апаратом који се зове импулсивни томограф „Арботум“, а које се користи у процјени унутрашњег стања дрвећа, у наредним данима биће испитано свих 16 платана у центру града. Снимања ће се обављати у дијелу стабла при дну, на средини дебла, као и на свим гранама изнад рачви. С обзиром да је ријеч о зеленилу које је заштићено добро, сагласност за провођење ових дијагностичких мјера добили смо од Завода за заштиту културно-историјских споменика и природног насљеђа РС“, истакла је Ратковићева.

Она је навела да ће резултати испитивања бити познати за десетак дана, након чега ће, у случају потребе, бити размотрене и ванредне мјере заштите овог дрвећа.

Ратковићева је додала да појава сушења лишћа платана, примјећена ове године, не би требало да је повезана са општим здравственим стањем дрвећа, већ је посљедица пепелнице, која је, и поред редовне хемијске заштите, стабла захватила због изразито влажног љета.

Коментари: 0

Ваша електронска адреса је обавезна али неће бити приказана. Обавезна поља су обележена *.