Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić uručio je večeras Grkinji Barbari Fasoji i Srbinu Stefanu Iliću zlatne medalje jer su bili najbrži u trci na hronometar u kategoriji seniora tokom prvog takmičarskog dana Balkanskog prvenstva u biciklizmu.

Stazu dugu 10 kilometara, od centra grada do sela Ljubovo, Fasojieva je prešla za 15 minuta i 21 sekundu. Iza sebe je ostavila sunarodnike – Elenu Mihalicu Cavari i Anu Mariju Zogli.

U muškoj kategoriji za seniore Stefan Ilić je za minut i dvadeset sekundi bio bolji od drugoplasiranog bicikliste iz Kipra.

Stefan je stazu od 20 kilometara – od centra grada do Ljubova i nazad prešao za 24 minuta i dvije sekunde.

Drugo mjesto je pripalo Kipraninu Macangosu Aleksandrosu, dok je bronzanu medalju dobio Grk Militijadis Đanucos.

Ćurić je istakao da je Gradska uprava dala punu podršku ovom događaju, koji je jedan od najznačajnijih u biciklističkom sportu Balkana, čime se naš grad svrstao na biciklističku mapu Evrope.

“Organizovanjem ovog prvenstva šaljemo poruku da su sport i druženje opredijeljenje svih nas u gradu, da želimo zdravu porodicu u kojoj će djeca što manje koristiti mobilne telefone, a što više se baviti sportom i voziti biciklo. Zato smo i odlučili da pokrenemo izgradnju biciklističke staze do Jazine, čija je dužina oko 15 kilometara i čija je prva faza, kao što smo i obećali, završena”, rekao je Ćurić.

On je svim učesnicima poželio da uspješno pređu sve trase i da najbolji osvoje medalje.

Dodijeljene su i medalje najboljim u juniorskoj i kadetskoj konkurenciji, te u konkurencijama plus 40 i plus 50 godina.

U trci na hronometar učestvovalo je oko 200 takmičara iz deset država – Srbije, Rumunije, Bugarske, Makedonije, Crne Gore, Albanije, Grčke, Kipra, Turske, BiH i Republike Srpske.

Trkama na hronometar prethodile su trke najmlađih Trebinjaca, u kojima je njih oko 250 učestvovalo, dok su najboljim dodijeljene medalje.

Balkansko prvenstvo u biciklizmu biće nastavljeno sutra, kada će biti organizovana i glavna trka ove smotre, koja u podne startuje u Gradu Sunca, a čija je dužina oko 100 kilometara i voziće se u krugovima.

I tokom sutrašnjeg dana saobraćaj će biti prilagođen ovom značajnom događaju za naš grad.

Organizatori prvenstva su Biciklistički savez Republike Srpske i Balkanska biciklistička unija.

Pokrovitelji takmičenja su Vlada Republike Srpske i Grad Trebinje.