Положено цвијеће на споменик борцима НОР-а и жртвама Другог свјетског рата

Прегледа: 143

Цвијеће на споменик борцима НОР-а и жртвама фашистичког терора, поводом Дана ослобођења Требиња у Народно-ослободилачком рату, данас су положиле делегације СУБНОР-а, Града Требиња, Међународног центра за истраживање и очување културно-историјског насљеђа источне Европе „Меморијал“ и представници удружења бораца НОР-а из Стоца.

Рајко Ћапин, предјесник СУБНОР-а у Требињу је рекао да је поносан на родољубље Требињаца показано јунаштвом и жртвом које су уградили у слободу Требиња. Ћапин је напоменуо да су споменици мјеста гдје се заговара оно најсветије, а то је највећа цивилизацијска тековина – антифашизам.

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић је истакао да је Требиње у прошлости стремило миру и да су планови за садашњост и будућност у том смислу остали исти.

„Одајемо почаст жртвама свих ратова, наши циљеви су да рата више не буде и опредијељени смо према миру, али уколико дође до неких сукоба, морамо бити спремни и одговорни. Како будемо поштовали оне који су били одговорни у претходним временима, тако ће и генерације које долазе поштовати нас“, рекао је градоначелник Требиња .

Предсједник столачког Удружења бораца НОР-а Мишо Рупар је подсјетио да су се борци Херцеговине заједнички борили у оквиру 29. Херцеговачке бригаде те да се нада да ће организације СУБНОР-а у Херцеговини остварити јачу сарадњу.

На територији Требиња страдало је 158 бораца током Другог свјетског рата.

Широм бивше Југославије страдало је 819 бораца и 872 жртве фашистичког терора из Требиња.

 

 

Коментари: 0

Ваша електронска адреса је обавезна али неће бити приказана. Обавезна поља су обележена *.