Добродошли у Требиње

Богато културно-историјско наслеђе, клима и повољан географски положај, значајно су утицали да у пројекцији будућности и развоја Требиња, туризам заузме посебно, стратешко мјесто. Нарочиту пажњу бројних туриста, осим градског језгра изграђеног у медитеранском стилу, привлачи и специфичан ботанички и угоститељски комплекс, који твори шеснаест стољетних платана.

Љетну башту, јединствену на простору читаве бивше Југославије. Ту је и војна утврда с почетка 18. стољећа, данашњи Стари град, или Кастел, са својим уским уличицама, волтовима, капијама, и старинским каменим здањима, Осман-пашином џамијом, Музејом Херцеговине, бројним кафићима и бутицима.

Требиње, на двоје, дијели Требишњица, најдужа понорница у Европи. Ријека необичне љепоте и чистоће. На њеној десној обали у Полицама, поред Перовића (Арсланагића) моста смјештена црквица, крај које је сахрањен требињски жупан Грд. Властелин Грд лежи под најстаријим познатим стећком у читавој БиХ.

У Требињу и његовој околини су и неки најпознатији средњевјековни манастири. То су: манастир Светог Петра и Павла у Црнчу, односно Петровом пољу, Завала на ободу Поповог Поља, Тврдош са сједиштем Захумско-Херцеговачке и Приморске епархије. Манастир Дужи (удељен 12 км од града) био негдашње сједиште Епархије, а у 19. вијеку сједиште устаничког штаба Луке Вукаловића и Мића Љубибратића.

У Градском парку смјештен је Саборни храм Светог Преображења Господњег. У Мостаћима је Црква Светог Климента, значајан културно историјски споменик. У самом срцу града, налази се католичка катедрала, изграђена почетком 20. војека. У дну Петровог поља налази се Павлова пећина, својеврсно стјециште ходочасника и мјесто гдје је,према предању, Свети Павле, на свом путу за Рим, једно вријеме проповиједао.

На Црквини изнад Требиња налази се, по љепоти већ чувена, Херцеговачка Грачаница, задужбина Бранка Тупањца, ктитора и извршитеља Дучићевог тестамента. У овој цркви, према Дучићевој жељи, почивају пјесникови земни остаци. У Поповом пољу, у Мркоњићима, недалеко од Требиња, на темељима родне куће светитеља и чудотворца Светог Василија Острошког и Тврдошког, стоји новоизграђени храм.

У Полицама, у Бранковини, налази се једна од најбоље очуваних средњевјековних кула у Херцеговини- Кула Бранковића, тврђава дједа или оца Вука Бранковића. Градске обале Требишњице спајају три моста – два камена и једам бетонски. Најстарији је мост Перовића (Арсланагића) – дјело необичне архитектонске вјештине и љепоте.

На путу за Билећу је манастир Добрићево, вриједан споменик културе са фрескама које су, највјероватније, или дјело последњег великог византијског живописца Георгија Митрофановића, или неког од његових најбољих ученика.

Туристичку понуду града допуњују излетишта надомак града – Јазина, Убла, Ластва, Студенац, бројни ресторани са љетним баштама, хотели (Платани, Леотар…), мотели и други смјештајни капацитети. Значајну улогу у промоцији Требиња као туристичког центра има Туристичка организација општине, која је, кроз сарадњу са невладиним сектором, реализовала низ пројеката значајних за туристички идентитет Требиња.

www.gotrebinje.com
gotrebinje@gotrebinje.com
Телефон: ++387 (0) 59 273 410

Шта посјетити?
Хотели и мотели
Ресторани
Вински подруми
Питајте градоначелника
е-Управа
е-Регистар
е-Патрола
Градски билтен

„Кад би младост имала филозофију старца,
не би било на свету ни једног сунчаног дана.“

Јован Дучић