ПОТПИСАН СПОРАЗУМ О САРАДЊИ ТРЕБИЊА И РАВНОГ

Прегледа: 190

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић и начелник Општине Равно Андрија Шимуновић данас су у Требињу потписали споразум о сарадњи и провођењу пројеката од општег интереса.

Градоначелник Требиња је истакао да је ријеч о оквирном споразуму на основу кога ће јавне установе и предузећа из Требиња, чији је оснивач Град Требиње, моћи да сарађују са јавним предузећима Општине Равно у пословима који ће бити у интересу грађана.

„Свједоци сте да смо претходних дана имали интервенције на подручју Општине Равно,реаговала је служба Хитне помоћи Дома здравља Требиње, тако исто у претходном периоду и Цивилна заштита, ватрогасци, па је било неопходно да потпишемо овај споразум. У наредном периоду очекујемо и озбиљније пројекте које ћемо моћи да радимо након потписивања овог споразума. То су пројекти који ће бити везани за комуналне услуге, одвоз смећа, водовод. Потребе постоје, људи већ годинама траже, па је сада на стручњацима да утврде како би се ти пројекти могли реализовати“, додао је Ћурић.

Начелник Општине Равно  је навео да је доста послова који су обухваћени овим споразумом и до сада реализовано али да су њиме утемељене и друге активности које ће бити на добробит грађана Требиња и Равног.

„Јасна је позиција и Равног и Требиња, када гледамо географски, да се саобраћај преплиће , да су и насеља јако близу и повезана. Јасно је да ће живот у тим мјестима, гдје је потребна инфраструктура,сваке врсте и вода,  путеви, противпожарна заштита и хитна помоћ, овим споразумом бити олакшан, првенствено људима, а биће и на корист заједнице“, навео је Шимуновић.

Он је рекао да је неопходно учинити све да у будућности буде отворена и стална амбуланта за примарну здравствену заштиту на Иваници како би се ријешио проблем пружања здравствене помоћи људима који су у том насељу.

„Тренутно због финансијских немогућности покривања сталне амбуланте на Иваници, било је неких обећања која до данас нису реализована, ми имамо проблем и за сталне становнике на Иваници. Они се обраћају или БиХ односно Граду Требињу или Равном или Хрватској. Али је дугорочно неопходно, у насељу које се најбрже урбанизује, да се успостави стална амбуланта. Нажалост, имали смо два смртна исхода у незгодама гдје се види непостојање система, у овом случају проблем амбуланте на Иваници и људи су одвожени у Требиње или Дубровник. Излазак прве помоћи у тим ситуацијама мора бити што краћи“, додао је Шимуновић.

Овим оквирним споразумом је реагулисано да трошкове за здравствене услуге које на подручју Општине Равно буде пружала требињска служба Хитне медицинске помоћи, рефундира Општина Равно.

Извор: Радио Требиње

Коментари: 0

Ваша електронска адреса је обавезна али неће бити приказана. Обавезна поља су обележена *.