Потписан уговор о изградњи духовног центра у Мркоњићима

Прегледа: 140

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић потписао је данас са извођачем радова – представником грађевинске фирме „Сига“ из нашег града Миливојем Шакотићем – уговор о изградњи православног духовног центра у Мркоњићима, родном мјесту Светог Василија Острошког и Тврдошког Чудотворца.

Ћурић је појаснио да уговор подразумијева два лота – први обухвата изградњу манастирског комплекса око цркве Светог Василија, вриједности 1.220.000 КМ без ПДВ-а, а други – видиковца изнад манастира, који би требало да кошта 912.000 КМ без ПДВ-а.

„Први комплекс искључиво ће служити потребама манастирске заједнице, а други – видиковац намијењен је за организовање различитих културноумјетничких и других програма. Рок за реализацију овог уговора је 500 дана. Знате да је за финансирање овог пројекта Влада Србије издвојила 400.000 евра и тај новац је већ на рачуну, а остатак средстава обезбиједиће Влада РС и Град Требиње у наредном периоду, наравно у складу са динамиком извођења“, истакао је Ћурић.

Начелник Одјељења за просторно уређење Марко Рикало напомиње да ће због сложености и деликатности планираних радова бити формиран и посебан тим – од стручних људи Градске управе, Епархије ЗХиП, завода за заштиту споменика и мјештана – који ће свакодневно пратити релизацију пројекта.

„Трудимо се да од села Мркоњићи направимо светилиште у који ће долазити ходочасници из цијеле југоисточне Европе. Радимо нешто што заиста остаје за историју а због тога смо и дали дужи рок – од 500 дана. Овдје има доста ствари које се морају радити заиста прецизно – од каменорезачких и кровопокривачких до радова на различитим детаљима.“

Рикало додаје да ће у наредним фазама развоја православног духовног центра у Мркоњићима бити изграђен и парохијски дом на мјесту старе основне школе те паркинг са тоалетима, како би центар могао да прими и већ број посјетилаца.

„Увјерен сам да ће се с времена на вријеме појављивати донатори са жељом да духовном центру нешто дарују. Ово ће, дакле, бити комплекс који ће се стално дограђивати“, истакао је Рикало.

Радио Требиње

Коментари: 0

Ваша електронска адреса је обавезна али неће бити приказана. Обавезна поља су обележена *.