Данас је у Требињу одржана конференција за новинаре на којој је представљен пројекат „Прекогранична иницијатива за заштиту животне средине”. Реализација пројекта почела је 1. децембра 2020, а има за циљ јачање капацитета институција које се баве заштитом животне средине и информисање становништва о значају унапређивања система управљања чврстим отпадом и усклађивања са стандардима Европске уније у овој области. Носилац пројекта је ФОРС Монтенегро из Никшића, а партнери Град Требиње и Комунално предузеће из Никшића. Град Требиње спроводи пројекат у Требињу.

Овом приликом медијима су се обратили градоначелник Требиња Мирко Ћурић и шеф Службе за локални економски развој, енергетску ефикасност и инвестиције Наташа Тучић, који су изразили задовољство због могућности спровођења пројекта и изјавили да је ово прилика да се додатно оснаже капацитети и унаприједе знања и вјештине запослених у систему управљања чврстим отпадом.

Пројекат финансира Европска унија посредством Делегације Европске уније у Босни и Херцеговини, у оквиру ИПА Програма прекограничне сарадње Босна и Херцеговина – Црна Гора 2014-2020. Укупна вриједност пројекта износи 584.681 евра, од чега је допринос Европске уније скоро 317.000 евра. Вриједност пројекта за Требиње износи 177.820,23 евра, од чега Европска унија финансира 96.361,23 евра, док је суфинансирање у износу од 81.459 евра обезбиједио Град Требиње.

Овај двоипогодишњи пројекат се спроводи у Никшићу и Требињу, а главне активности укључују организовање прекограничних обука за запослене у институцијама које се баве заштитом животне средине, кампању подизања нивоа еколошке свијести грађана, публикације на ове теме, прекограничну конференцију, истраживања о структури чврстог отпада у циљном подручју и еколошким навикама становништва, обезбјеђивање препорука за унапређивање система управљања чврстим отпадом, набавку опреме и возила за комунална предузећа и институције итд.