У Требињу је данас одржана презентација планова пројеката, урбанистичких садржаја и привредних идеја који ће у будућем периоду бити реализовани у овом граду, а међу којима су изградња зграде за љекаре, изградња парка Херцеговаца, те изградња конгресног центра са свим садржајима који ће побољшати изглед града.

Вршилац дужности начелника Одјељења за просторно уређење града Требиња Ведран Фуртула изјавио је новинарима након презентације да је сљедеће године у плану да се гради зграда за љекаре, специјалисте и професоре.

Фуртула је навео да је завршен пројекат за ту зграду, која би била лоцирана на мјесту постојеће болнице.

„Изградња парка Херцеговаца је пројекат споменичке архитектуре. Овај каталог, који смо представили стручној јавности, јесте у форми упитника, желимо да ослушнемо јавност који су то знаменити Херцеговци заслужили такав третман и које су то локације погодне за такав низ објеката које смо планирали да изградимо“, рекао је Фуртула.

Он је најавио да ће у оквиру даљег развоја факултета и универзитета у Требињу убрзо бити формиран архитектонски факултет.

Фуртула је навео да каталог пројеката, идеја, погледа и планова треба да покрене стручну јавност када је ријеч о оплемењавању постојећих и планираних урбаних средина у смислу израде кровне и планске документације, односно просторног плана који је у изради и урбанистичког плана, који ће бити израђен наредне године.

„Задатак урбаниста овог града, архитеката, пејзажних инжењера јесте да заједно са урбанизмом осмислимо уклапање тих садржаја“, рекао је Фуртула.

Он је истакао да је новац за изградњу аеродрома у Требињу буџетиран, а активности на реализацији тог пројекта се настављају убрзаним темпом.

Фуртула је навео да је за Требиње, Републику Српску и регион значајно то што су премијер Србије Ана Брнабић и премијер Републике Српске Радован Вишковић потписали споразум о хидроенергетском објекту „Горња Дрина“.

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић рекао је да је данашњом презентацијом јавност отворена за размишљање да ли је добро све што је замишљено да се уради у наредном периоду.

Ћурић је додао да су сви ови пројекти представљени представницима пројектантских и грађевинских фирми из Требиња јер постоји жеља да те фирме раде на тим пројектима.

„Прво што ћемо урадити је да ћемо понудити тим људима да се активно укључе сходно закону и процедурама које морамо спровести. Сматрам да ти људи имају референце и да могу да одговоре овако битном задатку“, истакао је Ћурић.

Он је нагласио да је постојећи парк у Требињу у центру града права оаза за грађане и госте, те додао да је данас презентована идеја о изградњи још једног парка у Требињу, будући да и остала насеља у граду заслужују парк.

„Имамо визију, идеје и циљеве, али смо увијек спремни да прокоментаришемо са људима од струке који мисле добру Требињу, Херцеговини и Републици Српској“, рекао је Ћурић.