Представници „Филмског кампуса“ на пријему код градоначелника Петровићa

Прегледа: 696

Данас је у Требињу отворен седми “Филмски кампус” у присуству бројних филмских умјетника и студената из Републике Српске, БиХ, Србије и Црне Горе, током којег ће бити одржана предавања, радионице и специјалне филмске пројекције.

На почетку састанка са градоначелником Петровићем, редитељ Здравко Шотра је изразио задовољство јер се ове године по први пут „Филмски кампус“ одржава у Требињу, те већ планира да и наредне године овај кампус буде организован овдје.

„Ово је мјесто увијек било лијепо, а постаје све љепше и суђено му је да буде центар оваквих догађаја. Користим сваку прилику да дођем овдје. Кад сам снимао серију ‘Рањенио орао’ у сценарију је писало да Анђелка одлази у Македонију, рекох неће него ће ићи у Требиње и тако је и било“ рекао је Шотра.

„Филмски кампус” нуди врхунску едукацију студентима филмске умјетности, што је један од видова рада Кинотеке РС, захваљујући којем је постала препознатљива у региону као установа која интезивно ради на јачању наших филмских потенцијала, али и повезивању и успостављању боље сарадње међу филмским радницима у региону.

Градоначелник Требиња Лука Петровић је истакао да је Требиње добило на значају у посљедњих неколико година у развоју филмске умјетности и то захваљујући првенствено Здравку Шотри, те је додао да ће Град Требиње захваљујући „Филмском кампусу“ у наредним данима бити стјециште филмских радника и љубитеља филма који ће имати прилику да размјене идеје о филмском стваралаштву.

„Тај чувени “Рањени орао’ и „Анђелкина капија” су знамење града Требиња  које је постало и препознатљиво по том серијалу. Требиње има и других значајних филмских активности, које су промовисале наш град. Сниман је филм “На млијечном путу” Емира Кустурице, затим филм “Немањићи” и није случајно изабрано јер желимо да Требиње буде центар филмске умјетности. На инвестиционој конференцији смо добили писмо намјере да се направи филмски студио у близини Требиња, јер се сматра да је одлично за снимање многих филмских кадрова“, рекао је градоначелник Лука Петровић.

Директор Кинотеке Републике Српске Милован Пандуревић рекао је да је ово седми „Филмски кампус“ који ће бити едукативног карактера јер му присуствују и професори и студенти, и сложио се да је одлична идеја да слиједеће године „Филмски кампус“ буде организован у Требињу.

Source:Б.Ђ
Коментари: 0

Ваша електронска адреса је обавезна али неће бити приказана. Обавезна поља су обележена *.