Пријем за добровољне даваоце крви: Град Требиње ће и даље подржавати добровољно давалаштво

Прегледа: 198

Поводом Свјетског дана добровољних давалаца крви, градоначелник Требиња Мирко Ћурић примио је данас представнике друштава добровољних давалаца из Подгорице, Крагујевца, Београда, Љубиња и Требиња.

“Град Требиње предњачи када је у питању добровољно давалаштво крви, на што сам посебно поносан. Градска управа Требиње ће и у наредном периоду подржавати давалаштво крви, а према могућностима трудићемо се да ту подршку и проширимо”, рекао је данас градоначелник Ћурић.

Градоначелник је додао да је на пријему било ријечи и о међусарадњи требињског друштва добровољних давалаца крви са друштвима из региона, те да је сарадња одлична.

Вукота Јашовић, предсједник Удружења добровољних давалаца крви из Подгорице, честитао је данас међународни празник свим даваоцима и истакао да друштва давалаца крви из Требиња и Подгорице имају одличну сарадњу.

“У Подгорици је свакодневно потребно око 150 јединица крви. То је велика потреба, али трудимо се да наших пет минута спаси нечији живот. Захваљујемо се градоначелнику Требиња што нас је примио.”

У име Друштва добровољних давалаца крви Требиње Бранислав Шпуран се захвалио градоначелнику и Градској управи Требиње на подршци.

“Трудићемо се да и даље радимо као и до сада и да никада Требињу не недостаје крв. Ове године, поред акције даривања крви која је јутрос спроведена, укључили смо се и хуманитарну акцију Удружења родитеља, дјеце и омладине с посебним потребама “Сунце нам је заједничко”. Друштво добровољних давалаца крви Требиње издвојило је новчани износ који ћемо уручити за изградњу центра за дјецу ометену у развоју у Требињу”, рекао је Шпуран.

Начелник Службе за трансфузију крви Требиње Драган Шаренац рекао је медијима да је прошла година у Требињу била рекордна по добровољном давалаштву те да се у 53 године дугој традицији требињске трансфузиологије никада није догодило да пацијент изгуби живот због крви.

Он је истакао да је у прошлој години прикупљено 2339 јединица крви и да је постигнут ниво од пет одсто давања на 100 становника.

„То је изузетно висок проценат и захваљујући томе наша служба је могла у свим ситуацијама адекватно да реагује на захтјеве за трансфузију“, рекао је Шаренац.

По закону, добровољни даваоци који су дали више од десет пута крв ослобођени су плаћања здравствених услуга доживотно, док су даваоци који имају мање од десет давања крви ослобођени плаћања здравствених услуга годину дана од посљедњег давања.

У знак захвалности погинулим и умрлим даваоцима крви, данас су положени и вијенци на споменик испред Опште болнице Требиње.

У име Града Требиња, вијенац је положио предсједник Скупштине Драгослав Бањак.

Коментари: 0

Ваша електронска адреса је обавезна али неће бити приказана. Обавезна поља су обележена *.