Пријем за старјешине Требињске бригаде: Брига о борцима трајна обавеза Градске управе

Прегледа: 1050

У Градској управи Требињe данас је градоначелник Лука Петровић приредио пријем за некадашње команданте батаљона и Требињске бригаде и представнике Градске борачке организације Требиње.

У разговору са борцима у центру пажње била је актуелна борачка проблематика, те изналажење начина како побољшати положај онима који су најзаслужнији за стварање Републике Српске и одбрану Требиња у протеклом отаџбинском рату.

„На данашњем дружењу, које смо окарактерисали и као радни састанак,  донијели смо и неколико важних закључака који су везани за статус борачких категорија. Један од тих закључака је да Борачка организација РС добије издвојени статус унутар свих организација РС које имају јавни интерес. Наша намјера је и да помажемо свим оним породицама погинулих и демобилисаних  бораца, породицама ратних војних инвалида и умрлих бораца, које су остале незаштићене и заборављене. Већ су направљени посебни програми за рјешавање питања незапослености борачких категорија, ужурбано се праве спискови чији су једини критеријуми право а не неки други аршини. Посебну пажњу ћемо обратити на породице двојице ратних команданата Требињске бригаде Богдана Ковача и Радослава Зупца. Опредијелили смо се да заједничким снагама заштитимо наше заједничке вриједности. И то је трајна обавеза града Требиња и будите увјерени да ћемо знати цијенити ове вриједности“, рекао је градоначелник Требиња Лука Петровић.

О данима када је стварана Требињска бригада Војске РС говорио је Перо Мишељић, један од судионика борби на Влаштици.

„Почетак јула 1992. године протекао је у знаку великих борби на овом дијелу херцеговачког ратишта. У ноћи између 12. и 13. јула регуларне јединице Републике Хрватске напале су свим расположивим снагама на доминантни врх Влаштицу. Ту смо пружили одлучан отпор и сломили ту офанзиву. Тај дан је симболично узет као Дан Требињске бригаде Војске РС“, рекао је Мишељић.

Представници Борачке организације Требиње данас су положили цвијеће на спомен обиљежја погинулим борцима Требињске бригаде и ратном команданту генералу Богдану Ковачу.

У наставку обиљежавања 25. година од оснивања Требињске бригаде Војске РС од 21 час у Музеју Херцеговине биће промовисана књига „Херцеговачки корпус“, која из пера више аутора говори о борбеним дејствима и ратном путу јединица корпуса, у чијем саставу је дјеловала и Требињска бригада.

Даривање крви

Тродневно обиљежавање 25-те годишњице Требињске бригаде почело је јуче – акцијом добровољног даривања крви у Центру за трансфузијску медицину Требиње.

Акцији се одазвало 25 некадашњих бораца а прикупљено је 19 доза најдрагоцјеније течности.

Коментари: 0

Ваша електронска адреса је обавезна али неће бити приказана. Обавезна поља су обележена *.