Зашто инвестирати у Требиње?

Предуслов за прилив страних инвестиција је конкурентан пословни амбијент и информисање инвеститора о потенцијалним могућностима за развој нашег града. У циљу побољшања привредног амбијента који би створио услове за бржи развој привреде, на нивоу локалне управе града пружа се финансијска и институционална подршка.

• Услуге градске управе

Град Требиње је развио висок ниво услуга кроз отварање центара:

– Центар за услуге грађанима обезбјеђује брзу и ефикасну услугу гдје грађани на једном мјесту, у најкраћем могућем року, могу да ријеше захтјев упућен градској управи. На раполагању су сви водичи кроз градску управу, као и обрасци који су им потребни за остваривање права. У оквиру Центра за услуге грађанима, постављен је шалтер поште, тако да грађани могу на лицу мјеста извршити неопходне новчане уплате (таксе и др.), везане за рјешавање захтјева и остваривање права.

– Центар за дозволе из области грађења и предузетништва са циљем скраћења поступка добијања разних дозвола за градњу (рок 30 дана за комплетну и уредну документацију), односно регистрацију радњи (рок 1-3 дана за комплетирану документацију)

– Инспекцијски надзор и услуге комуналне полиције

• Доступне пословне индустрије:

1. Агенција за развој малих и средњих предузећа (МСП)

Основана је са циљем стварања услова и пружања подршке развоју малих и средњих предузећа (МСП), као и њихово квалитетно укључивање у економске и финансијске токове (помоћ на почетку покретања бизниса), путем следећих активности: – Подстицање оснивања, пословања и развоја микро, малих и средњих предузећа, пружањем помоћи, савјета и информација, обука и консалтинг услуга Агенција треба да заузме водећу улогу у развоју тржишта услуга за МСП, да придобије повјерење клијената квалитетом услуга са намјером да научи предузетнике да су те услуге од велике важности за пословни успјех. Приоритети у раду Агенције су следећи: – Израда и имплементација развојних пројеката – Пружање правних и консалтинг/савјетовања својим клијентима – Промоција предузетништва на територији града Требиња, – Организовање едукативних догађаја за потенцијалне и постојеће предузетнике

2. Пословна зона Волујац (површине 85 хектара) Локација за изградњу привредних капацитета, одређена „Зонинг планом“ прије 20 година – Удаљена је 4 км од центра града на магистралном путу М20 – према Дубровнику са десне стране – Трафо станица 35/10 кВ – Урађена водоводна инфраструктура (промјер цијеви 100 мм, капацитет који не захтјева сложеније технолошке процесе) – Канализација се не може прикључити на градску мрежу, треба тражити друго рјешење – Приступни пут до Волујца, дужине 1км је асвалтиран – Власништво земље: 55% државно и 45% приватно (могућа експропријација) – До сада се у зони налазе 5 предузећа – Удаљеност зоне од магистралног пута: 1км, од жељезнице: 70км, од морске луке: 30км, од зрачне луке: 45км.

Планирани програми у циљу економског развоја и јачања привреде

1.Јавни позив незапосленим лицима за коришћење средстава подршке самозапошљавању

Циљну групу по Програму самозапошљавања чине незапослена лица која се налазе на евиденцији Завода за запошљавање – Биро Требиње, као активни тражиоци посла. Субвенција се додјељује за самозапошљавање (започињање сопственог бизниса) у свим дјелатностима осим трговине и угоститељства (изузев оргиналних идеја везаних за туризам и домаће производе),  уз услов да дјелатност наставе обављати најмање 24 мјесеца од дана потписивања уговора о субвенцији.

2.Јавни позив за кориштење средстава подршке привредним субјектима у почетним фазама пословања

Циљну групу за подношење захтјева по овоме јавниом позиву чине привредни субјекти који су успјешно користили мјере подршке самозапошљавања. Под мјерама подршке самозапошљавању подразумјевају се програми и позиви везани за подршку самозапошљавању које је расписао Град Требиње. Под пословним субјектима који су успјешно искористили мјере подршке подразумјевају се они субјекти који су користили наведене мјере и завршили све уговорене обавезе по истим.

3.Јавни позив угоститељство обука и доквалификација

Град Требиње ће објавити Јавни позив угоститељским објектима рагистрованим за обављање дјелатности пружања смјештаја, припремања хране, хотелијерства и угоститељства и туристичким агенцијама чије је сједиште у Требињу за кориштење финансијских средстава која обезбјеђује Град Требиње, за уплату доприноса на плату лица која запосле у сврху оспособљавања и пробног рада од 4 (четири) мјесеца незапосленим лицима, која се налазе на евиденцији Завода за запошљавање РС – Филијала Требиње. Право на додјелу средстава имају сви послодавци који су власници угоститељских објеката рагистрованих за обављање дјелатности пружања смјештаја, припремања хране, хотелијерства и угоститељства и туристичке агенције, а који са евиденције Завода за запошљавање РС – Филијала Требиње запосле лица на пробни рад и оспособљавње од 4 (четири) мјесеца.

4.Јавни позив по програму преквалификације

У циљу реализације Програма мјера за подстицај запошљавања и одржавања више стопе запослености, Град Требиње ће објавити Јавни позив за стручно оспособљавање (доквалификација или преквалификација).

5.Јавни позив за стимулисање отварања нових радних мјеста

Предмет овога јавног позива је додјела подстицајних средстава за директно отварање нових радних мјеста у привредним друштвима и код самосталних предузетника са подручја града Требиња, као и подршке у суфинансирању набавке опреме за опремање кабинета за практичну наставу у средњим стручним школама, а у циљу обезбјеђења квалификоване радне снаге на тржишту рада, те подршке конкурентности привредних субјеката.

Привредни догађаји и пројекти

1. „Сајам меда и вина“ Требиње

Традицонална манифестација „Сајам меда и вина“ Требиње, одржава се од 2007. године, у оквиру Преображенских свечаности и Крсне славе Града Требиња. Организатор ове манифестације је  Аграрни фонд Града Требиња у сарадњи са Пчеларскаом задругом „Жалфија” и Удружењем пчелара „Леотар”, под покровитељством  Града Требиња. Том приликом на једном мјесту окупља се велики број како домаћих излагача, тако и из региона Босне, Србије, Црне Горе, Хрватске. Наши излагачи су пчелари, прозвођачи пчеларске опреме, прозвођачи природне козметике на бази меда и других пчелињих производа. Такође, важан учесник сајма је Удружење винара и виноградара „Винос“ Требиње, које окупља узгајиваче грожђа и произвођаче висококвалитетних вина. Традиционално, први штанд чини богата трпеза херцеговачких домаћих специјалитета, пршут, сир, маслине, гдје сви гости могу да пробају изложене делиције, дегустирају разна вина и пробају специфичне локалне производa. Сајам се организује у Дучићевој улици, која је средиште дешaвања славских свечаности. Од 2018. године уведена је и додјела плакета за „најљепше уређен штанд“ и „штанд са најразноврснијом понудом пчелињих производа“.

У организацији сајма важну улогу има Пчеларска задруга „Жалфија” и Удружење пчелара „Леотар” са улогом да анимирају своје задругаре и чланове, за масовније учешће на сајму.

Другог дана сајма, од 2015. године, поред излагача,  Привредна комора Републике Српске и подручна Привредна комора Требиње придружују се, са манифестацијом “Kараван домаћих производа” у оквиру пројекта “Наше је боље” са циљем промовисања  домаћих производа. У оквиру ове манифестације, привредни субјекти и мали предузетници из цијеле Републике Српске излажу свој богат асортиман хране, гдје је скоро увијек обавезна дегустација прозвода. Излагачи долазе из Бања Луке, Градишке, Приједора, Прњавора, Козарске Дубице, Невесиња, Билеће, Љубиња и других градова Републике Српске.

2. „Херцег фест“

Mанифестацијa „Херцег фест“ Требиње установљена је 2019. године са циљем да постане традиционална. Одржава се 25. маја. Излагачи су кооперанти Аграрног фонда, који своје производе пласирају путем Херцеговачке куће. Овај сајам има улогу, поред промоције домаћих пољопривредних производа, обиљежавања и отварања почетка туристичке сезоне нашег града. Организатор ове манифестације је Аграрни фонд Града Требиња у сарадњи са Туристичком организацијом Града Требиња, под покровитељством Града Требиња.

3. Пројекти
Град Требиње је отворен према пројектном приступу Европским институцијама и фондовима, те се до сада учествовало и квалитетно имплементирало низ међународних пројеката а у току је неколико пројеката у чијој имплементацији тренутно учествујемо, као што су:

1) Пројекат прекограничне сарадње под називом „Побољшање туристичке и саобраћајне сигнализације на релацији Требиње – Никшић“. За овај Пројекат је потписан Уговор са Делегацијом ЕУ у Сарајеву. Имплементација пројекта траје 18 мјесеци са почетком у фебруару 2014. године.

2) „Развој међународног туристичког коридора кроз Јужну Херцеговину и очување околиша“ који траје од јула 2012. до јуна 2015. године, и који инплементира Влада Јапана (ЈИЦА тим) и Вијеће министара БиХ (Технички комитет, Подкомитет и Радни тимови на локалитету Мостара и Требиња). Крајњи циљ је стварање „Међународног туристичког коридора“ у регији Јужне Херцеговине а сврха пројекта је стварање одрживог механизма за развој туризма кроз јавно-приватна партнерства.

Зашто инвестирати у Требиње

Положај, клима и природни ресурси основни су развојни потенцијал Требиња. Разлози за инвестирање у Град Требиње су многобројни:

  • Географски положај веома повољан: на тромеђи три државе
  • Клима је блага медитеранска и погодна је за узгој свих медитернских култура
  • Посједује значајне природне ресурсе: хидропотенцијал и сунчеву енергију (преко 260 сунчаних дана годишње)
  • Посједује незагађено пољопривредно земљиште (посебно могућност производње органске хране). Подручје града има три већа обрадива поља: Требињско, Љубомирско и Попово поље
  • Подручје Херцеговине је најпогодније подручје за производњу меда, вина, узгајање дувана и ароматичних биљака. Познато је по свом висококвалитетном љековитом биљу које се користи у фармацеутској и козметичкој индустрији
  • Могућност наводњавања пољопривредних површина преко 90%
  • Посједује богат туристички потенцијал: раскошну и очувану природу, културно – историјске споменике, вјерске објекте, традиционалне културне манифестације
  • Један од праваца развоја је улагање у области образовања и науке. У граду дјелују: 4 основне, 4 средње школе и 3 факултета (Факултет за производњу и менаџмент, Висока школа за туризам и хотелијерство и Академија ликовних умјетности) са циљем да прерасте у Универзитетски центар. На подручју града дјелују и двије агенције за учење страних језика.
  • Пријатно мјесто за рад и живот: богато културно насљеђе, многобројне природне љепоте, традиционална домаћа јела, богат културни живот, добра саобраћајна повезаност

ПОСЈЕТИТЕ: www.investintrebinje.com

„Кад би младост имала филозофију старца,
не би било на свету ни једног сунчаног дана.“

Јован Дучић