Републичка управа цивилне заштите извршила је све припремне активности за увођење тимова за деминирање на простор будућег аеродрома у Требињу, два тима за деминирање су тренутно ангажована на овом пројекту, а прва фаза биће завршена у наредних мјесец дана, рекао је директор Републичке управе цивилне заштите Милан Новитовић.

Новитовић је појаснио да је ријеч о површини од око 500.000 метара квадратних, као и о десет циљаних и шест систематских истрага.

„Ових десет циљаних истрага су површине које су уцртане, знамо да су високоризичне и знамо да су постојала минска поља, а на ових шест систематских истрага су површине на којима немамо потврђених минских поља, али су ризичне“, објаснио је Новитовић новинарима у Требињу.

Он је навео да постоји и друга фаза деминирања која се односи на приступне саобраћајнице.

„У наредних мјесец дана ћемо прву фазу завршити, издаћемо сертификат сигурне површине, тако да инфраструктурни објекти могу бити изведени у оној динамици и плановима извођача на простору будућег аеродрома“, рекао је Новитовић.

Помоћник директора Републичке управе цивилне заштите Драган Кос рекао је новинарима да је 20 припадника ове управе ангажовано на деминирању површина будућег аеродрома у Требињу.

Он је додао да је ријеч о најтежим теренима за деминирање, те напоменуо да је за случај могућих повреда ангажован и Хеликоптерски сервис Републике Српске.

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић захвалио је Новитовићу и његовим сарадницима на томе што су одмах по захтјеву града реаговали и кренули у процедуру деминирања.

„Све ово што се тренутно ради и приступни путеви ће се урадити на вријеме, неће успорити градњу пројекта. Животи људи су нам најбитнији, али ово је историјски пројекат за Требиње“, рекао је Ћурић.

Он је напоменуо да је у Требињу свакодневно 20 до 30 људи директно укључено у планирање изградње аеродрома, да су у контакту са надлежним Министарствима Републике Српске и Србије, те изразио наду да ће 1. децембра 2021. године први авион да слети на аеродром или полети са њега.

Ћурић је рекао да је за сада највећи посао на Геодетској управи, истакавши да локација аеродрома у Требињу није мијењана.