Радно вријеме на отвореном прилагодити временским условима

Прегледа: 202

Из Одјељења за инспекцијске и послове комуналне полиције Града Требиње апелују на све послодавце да, због изузетно високих температура ваздуха, изврше прерасподјелу радног времена и прилагоде радни процес психофизичким могућностима радника.

Одјељење позива све послодавце са подручја Града Требиња да радно вријеме на отвореном прилагоде временским условима и тако заштите здравље својих радника.

Неоспорно је да учестале врућине утичу на здравље радника, посебно оних који који раде на отвореном и дуже вријеме су изложени сунцу због обавеза према послу, због чега долази до пада концентрације у раду и и могућности повређивања радника.

Подсјећамо да међународни стандард ISO 7243 дефинише услове и критерије извођења радова у условима високих температура, а једна од мјера је избјегавање рада у најтоплијем дијелу дана. Апелујемо на послодавце да и они примијене тај стандард и да изврше прерасподјелу радног времена, на начин да се радници не налазе на отвореном у најтоплијем дијелу дана, уз напомену да и за рад у затвореним просторијама треба обезбиједити расхлађивање просторија како би се заштитило здравље радника.

У складу са горе наведеним стандардом у зависности од утврђеног топлотног индекса који је мјеродаван за услове рада на отвореном, у условима високих температура предвиђени су начини извођења радова и мјере рада за дате услове као и препоруке за послодавце и раднике везано за превенцију, које ће помоћи да се ризик од изложености високим температурама на радном мјесту сведу на најмању могућу мјеру.

Те мјере су:

– благовремена организација посла у неповољним микро-климатским условима, што обухвата прерасподјелу радног времена,

– ротација послова,

– избјегавање рада у најтоплијем дијелу дана (од  11 до 15 часова),

– увођење додатне радне снаге код екстремних услова,

– осигурање одговарајуће расхладне просторије за одмор,

– ношење лагане заштитне одјеће и обуће.

Коментари: 0

Ваша електронска адреса је обавезна али неће бити приказана. Обавезна поља су обележена *.