РАДУ РУЊЕВЦУ ПОВЕЉА ГРАДА ТРЕБИЊА

Прегледа: 113

Одборници Скупштине града Требиња подржали су данас једногласно приједлог градоначелника Мирка Ћурића да се Повеља града додијели Радославу Раду Руњевцу за изузетне заслуге за развој и промоцију града и унапређење квалитета живота његових суграђана.

Ћурић је истакао да је Руњевац као истакнути друштвено-привредни радник дао значајан допринос развоју града.

Током његовог мандата на челу Скупштине општине Требиње, у периоду од 1974. до 1978. године, основане су нове привредне организације “Асфалтер” и “Попово поље”, док је из столарске радионице формирана фабрика “Луч”, а изграђени су и резервоар за водоснабдијевање виших зона града, основан Радио Требиње, отворена робна кућа “Борац”, изграђена нова зграда тада заједничког предузећа “ПТТ”-данашња “Пошта”, започета изградња и урбанизација Иванице.

Руњевац је био и директор ХЕТ-а, када је ово предузеће финансирало читав низ пројеката у граду – изградњу оборинске и фекалне канализације, реконструкцију свих градских улица, садњу новог зеленила.

Током руковођења ХЕТ-ом изграђена је и ПХЕ “Чапљина”

Изграђен је и “Дом младих”, док су бројни радници ХЕТ-а добили станове.

Био је и предсједник ФК “Леотар”, који је био пресудан у одлуци да овај клуб постане друголигаш, а био је и заговорник оснивања Спортског друштва “Леотар”.

Као руководилац ХЕТ-а, обезбиједио је и значајну финансијску подршку за изградњу Спортске дворане у Бреговима.

Током његовог управљања ХЕТ-ом, у сарадњи са другим привредним субјектима, Требиње је постало четврти најразвијени град у тадашњој СР БиХ.

Иако у пензији, члан је Скупштине ФК “Леотар” и Савјета града Требиња.

На приједлог Градске борачке организације захвалница града додијељена је постхумно помоћнику комантира у Полицијској станици Требиње Раденку Парежанину, који је обављао низ одговорних функција током и послије одбрамбено-отаџбинског рата.

Додијељене су и захвалнице Петру Алексићу и Гвиду Штеклију за бројне реализоване хуманитарне акције на подручју Требиња, које су предложили бивши директор Болнице Требиње Борислав Грубач, директор Дома пензионера Рајко Ћапин и директор Центра за социјални рад Александар Копривица.

Захвалница је додијељена и предсједнику Удружења за узајамну помоћ у душевној невољи и дугогодишњем доборовољном даваоцу крви Михољки Јанковић и постхумно Јелени Одавић – дугогодишњем предједнику Кола српских сестра у Требињу.

Коментари: 0

Ваша електронска адреса је обавезна али неће бити приказана. Обавезна поља су обележена *.