Овогодишњи Фестивал „Ритам Европе“ биће одржан у нешто другачијем облику него претходних година, због пандемије вируса корона, а телевизијски пренос ће бити 19. септембра на Радио-телевизији Републике Српске.

Требиње ће представљати деветоро талентованих пјевача и плесача, узраста од 12 до 20 година, који ће, како је одабрано, наступати као представници Израела. Требињска група је најбројнија међу учесницима овог великог такмичења, речено је на данашњем пријему који је за младе таленте и организаторе „Ритма Европе“ приредио градоначелник Требиња Мирко Ћурић.

Ћурић је истакао да ће Град Требиње подржати ове младе талентоване људе, који ће, како је навео, на најбољи начин представити град на Требишњици.

„Ми ћемо подржати наше талентоване учеснике овог такмичења. Иако то није у уговору, одлучили смо да финансирамо и израду костима у којима ће они наступати. Током припрема, подржаћемо их ако им било шта буде потребно. Драго нам је да је Требиње најбројнија група, значи да имамо доста талентоване дјеце у свим областима и наше је да их подржимо. Велика подршка од Града Требиња за нашу дјецу! Надамо се да ћемо као тим све урадити, дати све од себе заједно  као екипа и да ће ова дјеца бити на понос како Града Требиња тако и цијеле РС“, навео је Ћурић.

Игор Карадаревић, директор програма „Ритам Европе“ је рекао да је задовољство радити са требињском групом „Ритма Европе“ јер су то изузетно талетована дјеца која на лак начин усвајају све препоруке и знања.

„Било нам ја јако тешко да на аудицији одаберемо овогодишње учеснике јер Требиње заиста има доста талентоване дјеце. Ово деветоро које смо одабрали ове године представљају Град Требиње и државу Израел, уколико побиједе о нашем трошку путоваће у ову земљу. Професионалност требињске дјеце могу да мјерим са професионалношћу дјеце Никозије на Кипру. Врло брзо упијају оно што им се каже, знају шта треба да ураде. Личе ми на ту приморску дјецу“, навео је Карадаревић.

Још увијек се не зна у коме ће формату бити телевизијски пренос, гласање ће бити организовано путем СМС порука, а биће и гласање стручног жирија градова учесника.

„У финалном тв преносу наступиће учесници 14 градова и општина РС. Гласаће се СМС-ом,  гласање уживо ћемо отвирити 19. августа на РТРС-у, а биће и гласање жирија градова учесника у тв преносу. Сваки жири града учесника ће гласати по посебним пропозицијама“, појаснио је Карадаравић.

Уколико град Требиње побиједи ове године, тв пренос ће наредне године бити из Требиња.

„Наредне године ће пренос бити на десет свјетских телевизија и то би могло много да значи за Требиња и ову дјецу те промоцију овог дивног града. Сљедеће године ће дјецу Српске у ‘Ритму Европе’ гледати десет земаља од Шведске до Кипра“, рекао је он.

Током такмичења ће, како је навео, бити вођено рачуна о здрављу дјеце уз поштовање свих епидемиолошких мјера.

Јована Ђерковић, једна од плесачица требињске групе је рекла да јој је част што су доспјели да у тв преносу „Ритам Европе“ представљају Требиње.

„Свјесни смо да је велика одговорност пред нама и да је ово велики пројекат, стога смо одлучили да будемо што истрајнији у овом што радимо и за шта смо талентовани. Желим да замолим све грађане Требиња да гласају за нас када гласање буде отворено, 19. августа“, поручила је она.

Дјеца су, у знак захвалности на подршци, градоначелнику Требиња поклонила фотографију на којој су сви предстваници Требиња на овогодишњем „Ритму Европе“.

Деветочлану групу Требиња на овом значајном такмичењу – које се након 12 година колико постоји, и организовања у више европских земаља по први пут одржава у Републици Српској, захваљујући јавном телевизијском сервису – РТРС и градоначелницима и начелницима општина у Српској – представљаће: Катарина Јанковић, Јована Пејановић, Ана Јокановић и Матија Тучић, Викторија Вујичић, Сашка Гудељ, Јелена Делић, Ирина Краљевић и Јована Ђерковић.