Руски космонаут у посјети Требињу

Прегледа: 251

Поводом Међународног дана полијетања првог човјека у космос данас је у Музеју Херцеговине одржано дружење са Александром Михајловичем Самокутјаевим. Самокутјаев је представник „Научно-истраживачког пробног центра за припрему космонаута Ј. А. Гагарина“, херој Руске Федерације, пилот космонаут, замјеник команданта корпуса космонаута.

Млади треба да схвате да човјечанство не стоји у мјесту већ иде крупним корацима напријед ка остваривању својих идеја – истакао је Самокутјаев.

Драгослав Бањак, предсједник Скупштине Града Требиња каже да је сарадња са руским космонаутом почела прије двије године, када је Самокујаев први пут одржао предавање гимназијалцима.

„ Ради се о веома необичној личности која је имала прилику да готово годину дана проведе у свемиру, који је учествовао у провођењу више десетина експеримената и дефинитивно да пренесе искуства која наши људи до сада нису имали прилике да искусе“, истакао је Бањак.

Самокутјаев je u космосу провео 331 дан, 11 часова и 23 минута, док је његов излазак у отворени кoсмос трајо 3 часа и 41 минут.

Претходно је у Градској управи уприличен пријем за херој Руске Федерације.

Организатори дружења су Културно-информативни Центар Москва, Центар руског језика и културе „Возрождение“, Град Требиње, уз подршку Управе Града Москва, а поводом обиљежавања Међународног дана полијетања првог човјека у космос.

Коментари: 0

Ваша електронска адреса је обавезна али неће бити приказана. Обавезна поља су обележена *.