Требиње много очекује од предстојеће туристичке сезоне, која ће – према свим процјенама и анализама – бити једна од најбољих до сада, поручио је вечерас градоначелник Требиња Мирко Ћурић.

На свечаности у „Граду сунца“, којом је озваничен почетак љетње туристичке сезоне у нашем граду, Ћурић је казао да је мај био изузетно успјешан за туристичку привреду – када се након дуго времена у Требињу поново тражио кревет више.

То је знак да се живот, упркос још присутној сјени пандемије, враћа у нормалу, додао је Ћурић – најавивши да Требињце и њихове госте ове године очекује богато културно љето, са традиционалним фестивалима и бројним другим садржајима и програмима.

„Требиње је препознато као туристички град у региону у који се радо долази јер ни на једном мјесту нећете наћи тако складан однос – медитеранске климе, очуване природе, богатства културно-историјских споменика, врхунске гастрономске понуде и гостопримства домаћина. Управо су то предности које наш град стављају на заслужену лидерску позицију и од нас траже да будемо – иновативни, да градимо нове садржаје и пратимо свјетске трендове“, истакао је Ћурић.

Зато, поручио је градоначелник, сви заједно треба да радимо још више – туризам захтијева улагања и одговоран приступ свих туристичких радника, а професионализација туристичке привреде и њено брендирање биће један од приоритета у наредном периоду.

„Требиње израста у озбиљно туристичко мјесто, а то од нас захтијева нове стандарде, нове обрасце понашања, нове идеје и још већи квалитет свих услуга… Дајмо сви допринос надолазећој туристичкој сезони, својим примјером покажимо однос према туризму, свом граду и сваком госту који нас посјети – будимо и овог љета добри домаћини“, поручио је градоначелник Требиња на свечаности, приређеној за раднике и предузетнике из туристичког сектора нашег града, којој су као гости присуствовали и представници туристичких организација Београда и Ваљева.

Ћурић је рекао да ће домаћин овогодишњег отварања туристичке сезоне Град Сунца, позивајући остале туристичке привреднике да се јаве Одјељењу за туризам, пољопривреду и предузетништво да и они, у складу са својим могућностима, буду домаћини неком сличном догађају који ће промовисати требињске туристичке потенцијале.

Предсједник Пословног система „Свислајон“ Родољуб Драшковић казао је да је протекла деценија препородила град, у туризму и свим другим областима живота и привређивања, а све захваљујући у првом реду нашем народу – поштеним, радним и добрим домаћинима.

„Вратио сам се у Херцеговину да заједно са својим народом градим. Иде нам од руке – сваке године отворамо  нове инвестиције. Бисер наш је Град сунца, са свим садржајима који су потребни савременом човјеку. Вјерујем већ данас да је највећи дио Европе чуо за Требиње – ту медитеранску љепотицу, и да је заиста ријеткост срести толико садржаја на једном мјесту као што то пружа ово наше херцеговачко поднебље“, казао је Драшковић.

Новитети у туристичкој понуди

Жарко Вицо из Туристичке организације града Требиња казао је новинарима да резултати у предсезони – посебно они у вријеме првомајских празника – обећавају успјешну љетњу туристичку сезону, која би по резултатима могла бити приближна оној рекордној из 2019. године.

Охрабрује и поновни долазак туриста из земаља ван нашег региона, што – нада се Вицо – у мјесецима пред нама неће бити само спорадичан случај.

Град Требиње и Туристичка организација, додаје он, опредијељени су да туризам буде из године у годину развијенији и организованији – а развоја нема без креирања нових туристичких производа.

„Један од новитета за ову годину је – циклотуризам, односно обилазак руралних подручја града бициклом у пратњи лиценцираних туристичких водича. Затим, ове године у понуди је и дегустација аутохтоних херцеговачких производа на баркама на Требишњици“, казао је Вицо.