Садиоци корнишона добили репроматеријал

Прегледа: 308

Представници њемачке фирме „Карл Куне“ подијелили су јуче репроматеријал за седам требињских пољопривредника који су са њима потписали уговоре за садњу корнишона на око један хектар површина.

У питању је ђубриво, жица, мрежа, фолија, систем најводњавања кап по кап, као и ђубриво и пестициду потребни за површину од једног хекатара, колико је ове године пријављено за садњу.

„Ове године ће бити дупло више површина под корнишонима јер је то прошле године износило пола хекатара, чиме смо презадовољни, тим прије што овај крај и не располаже неким великим пољопривредним провршинама, а и пројекат је, могло би се рећи, тек у зачетку у овим крајевима“, каже Антон Ловрић, управник Послнове јединице „Карл Кунеа“ у Мостару.

Он додаје да су, након прошлогодишње успјешне сарадње, требињски пољопривредници у њиховој фирми препознали доброг и поузданог партнера који, заједно са садним материјалом који ће укоро стићи, обејзбјеђује и ђубриво, заштитна средства и остали репроматеријал који као својеврстан бескаматни кредит пољопривредници отплаћују у готовом производу – корнишону.

С обзиром на недавне мразове и овогодишњу специфичну климу, саднице које на исти начин обезбјеђује „Карл Куне“ стижу за двадесетак дана, а уколико се у наредној сезони површина под корнишонима повећа на два хектара кооперанти ће добити на кориштење и једну сортир машину која ће олакшати ручни дио овога посла.

Садиоци на располагању имају и мобилни тим агронома који обилазе сваког пољопривредника и његове насаде, помажу у случају болести биљке и одређују прихрану и остали омјер ђубрива и заштитних средстава, а сви произведени корнишони ће загарантовано бити откупљени по цијени од 1,2 марке по килиграму прве класе, које је у протеклој сезони у Требињу било највише.

Коментари: 0

Ваша електронска адреса је обавезна али неће бити приказана. Обавезна поља су обележена *.