У Требињу је данас одржан састанак директора комуналних предузећа и удружења Привредних комора Републике Српске и Србије на коме је договорена заједничка сарадња у области комуналних дјелатности у циљу унапређења комуналних услуга.

На састанку, коме је присуствовало око 50 представника комуналних предузећа и привредника, разговарано је о заједничким проблемима у области комуналне дјелатности и будућим заједничким пројектима.

Мирко Ћурић, градоначелник Требиња је истакао да су овакви састанци од изузетне важности за размјену идеја и искустава у домену комуналних дјелатности. Он је рекао да радује чињеница, коју су учесници данашњег састанка изнијели, да је Требиње један од најчистијих градова у региону.

„То нам је посебно задовољство. Свјесни смо да може и боље и спремни смо да примијенимо добра искуства из окружења, али и да презентујемо наш, како су нам рекли, успјешан досадашњи рад у овој области“, навео је Ћурић.

Недељко Ламбета, директор „Комуналног предузећа“ Требиње је рекао да су неки заједнички пројекти између Српске и Србије требало да буду реализовани током априла и маја ове године али су због пандемије вируса корона пролонгирани.

„Ово је први корак заједничке сарадње. Идеја је да се комуналне дјелатности подигну на виши ниво“, рекао је Ламбета.

 

Марко Поповић, директор Јавног комуналног предузећа „Градска чистоћа“ Београд је истакао да су проблеми комуналне природе у Српској и Србији исти, те да би посебно озбиљно требало да се ради на  едукацији становништва.

„Један од тих проблема јесте хигијена града, али је највећи едукација становништва. Иако имамо довољно и судова за одлагање отпада и возила за одвоз, морамо да радимо на процесу развијања рециклаже. Да пробудимо свијест грађанства колико је важно да се отпад одлаже како треба. Јер можемо да имамо на хиљаде комуналних радника, али ако не знамо како се правилно одлаже отпад, не можемо да сачувамо планету“, додао је Поповић.

Миле Петровић, из Привредне коморе РС је рекао да је Требиње прави примјер како би требало да се град уређује.

Далибор Јокнић, секретар Удружења за комуналне дјелатности Привредне коморе Србије је навео да постоје бројни изазови у развоју комуналних услуга, међу којима су мањак радне снаге, проблем новца,  посебно када је наплативост услуга у питању током пандемије, те законска регулатива.

„Рјешење је у реформи комуналног сектора чија суштина би требало да буде формирање снажног „жилавог“ сектора који би могао да одговори новим захтјевима. Врло је важно до краја дефинисати законску регулативу“, навео је Јокнић.

Сљедећи састанак ће бити одржан у Београду када ће бити потписан споразум о сарадњи комуналних предузећа Српске и Србије и Привредних комора.