Градоначелник Требиња Мирко Ћурић оцијенио је да ће након данашњег састанка са градоначелником Београда Зораном Радојичићем сарадња два града бити још чвршћа и снажнија.

„Хоћемо у наредном периоду да везе буду још чвршће и снажније. Имамо подршку са државног нивоа“, рекао је Ћурић новинарима, након састанка у Београду са Радојичићем.

Он је додао да српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик и предсједник Србије Александар Вучић имају и те како добру сарадњу.

„На нама је да то још снажније подржимо и да, на задовољство свих грађана, направимо још веће пројекте попут пројекта аеродрома, који сви са нестрпљењем очекују, не само за Требиње, него и за цијелу Републику Српску“, истакао је он.

Ћурић је додао да је на састанку разговарано и о темама сарадње у туризму, о проблемима са паркинг мјестима, која су била проблематична и у Београду, али и у Требињу, без обзира на мањи број становника.

Он је рекао да је у претходном периоду сарадња два града била добра, а након овог састанка је још чвршћа.

„Желим да изразим велико задовољство и изразим велику захвалност предсједнику Србије Александру Вучићу, који је са својим сарадницима у претходном периоду подржао велики број пројеката на подручју града Требиња“, навео је Ћурић.

Он је подсјетио да је Србија помогла изградњу вртића „Србија“ у једном требињском насељу, Духовни центар „Мркоњић“, који се гради у родном мјесту Светог Василија Острошког.

Ћурић је указао и на пројекат канала око старог града који се гради уз подршку Владе Србије, захваљујући којем ће туристи моћи са барком да обиђу стари град, што значи много и за Требиње и за Србију.

Он је навео да је 2020. годину обиљежила епидемија корона у цијелом свијету, али да Требиње није имало проблем са бројем гостију у августу и септембру, када су многи свјетски туристички градови имали проблеме са бројем гостију, управо захваљујући прије свега грађанима Србије.

„Тражио се кревет више, вјерујте. Исто очекујемо и у наредном периоду“, рекао је он.

Ћурић каже да ће у наредном периоду људе који дођу у Требиње, а долазили су из 90 земаља свијета, усмјеравати колико могу ка Београду.

„Није било ријетко у претходном периоду да велики број туриста из Београда, по наговору људи из овог града, дође у Требиње. Наше је да угостимо све људе колико је могуће и да се опет врате, али исто тако да учвршћујемо везе и да они који нису били у Требињу да добром препоруком дођу и буду задовољни“, рекао је Ћурић.

Он је подсјетио да је претходне године одато признање Требињу као најљепшем српском граду, што његовим становницима пуно значи.

Ћурић је захвалио Радојичићу на састанку и пријему, додајући да је установљено да велики број Требињаца у Београду ради, како у градској управи, тако и у фирмама у српској пријестоници.