У Требињу је данас одржан састанак Синдиката локалне самоуправе, управе и јавних служби Републике Српске комe je  присуствовала Ранка Мишић,  предсједник Савеза синдиката Републике Српске.

У оквиру посјете Требињу,  Мишић се састала и са градоначелником Мирком Ћурићем са којим је разговарала о положају радника у Градској управи Требиње и актуелним питањима из области права запослених. Сарадња између руководства Града Требиња и синдиката радника оцијењена је позитивно.

Предсједница Савеза синдиката РС нагласила је да су локалне самоуправе дужне да поштују права радника у складу сa правима дефинисаним законом.

Мишић је на данашњем састанку похвалила пројекте Града Требиња који се проводе у циљу повећања стопе запослености.

„Радује ме сваки пројекат који отвара нова радна мјеста. Требиње је регионална спона и свака врста улагања у Требињу рефлектује се и у Републици Српској. Драго ми је да чујем да је у 2019. години просјечна плата у Требињу била за 6% виша од просјечне плате у Републици Српској“, казала је Мишић.

Она је похвалила и недавно проведени пројекат самозапошљавања, за који је Град Требиње издвојио 215.000 КМ, а путем кога је 27 лица добило средства у вриједности до 15.000 КМ како би започели властити бизнис.

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић истакао је да Град, у оквиру политике запошљавања, има више стимулативних пројеката те да је већ јутрос корисницима програма самозапошљавања исплаћено 60% средстава – како је раније дефинисано уговором.

„Циљ Градске управе и синдиката јесте да радници имају већа примања, међутим чињеница је и то да тренутно, због коронавируса, имамо ситуацију да морамо водити рачуна и помоћи реалном сектору,“ рекао је данас Ћурић.