Првог октобра 1991. године у Требињу су јека граната и сирене хитне помоћи озваничиле почетак рата. Већ првог дана гранате хрватских паравојних јединица убиле су чак 19 припадника ЈНА, од којих девет Требињаца.

Један од најтежих дана у новијој историји града данас је обиљежен у Хуму – мјесту гдје су се водиле неке од најтежих ратних борби током деведесетих година прошлог вијека.

Градоначелник Мирко Ћурић рекао је да данас, када се одаје пошта свим погинулим борцима, шаље јасну поруку да Требињци нису жељели рат и да нису тежили туђим територијама, али да су силом прилика морали да бране свој народ и своју земљу, иако су знали да је цијена те одлуке веома скупа – скупа јер је значила губљење људских живота.

„Захваљујући овим херојима и свим борцима који су учествовали у Одбрамбено-отаџбинском рату данас уживамо у слободи, највишем идеалу модерног свијета, свјесни и категорични да мир нема алтернативу и да је он наше опредијељење за вијекове вијекова“, навео је Ћурић.

Он је, како је рекао, из страдалног Хума, гдје су ратна дејства преврнула сваки камен, нагласио да као људи треба да опростимо, али да никада не смијемо да заборавимо 1. октобар 1991. године.

„Ако бисмо заборавили овај датум – онда би у заборав пала и жртва наших најхрабријих синова који су данас на вјечној небеској стражи“, казао је Ћурић.

Ћурић је поручио да је обавеза свих у Требињу да се славна историја не заборави, а да нараштаји који долазе треба да знају истину – да су се њихови очеви и дједови, као што је то показала и историја, и овога пута борили на правој страни.

„Иако смо планирали да у овој години почнемо са часовима историје о Одрамбено-отаџбинском рату и улози Херцеговачког корпуса и Требињске бригаде, нажалост, пандемија нас је приморала да привремено одгодимо ту активност. Међутим, чим се стекну услови, обавеза свих ђака и професора историје биће да обиђу Спомен-собу и да у њој одрже час као својеврсни аменет онима који су своју крв уградили у темеље Републике Српске“, додао је Ћурић.

Предсједник Скупштине градске Борачке организације Дејан Бодирога рекао је да сви Требињци 1. и 2. октобар памте као најтеже дане у новијој историји.

„Припадници Требињске бригаде Војске Републике Српске у пресудним тренуцима нису поклекли, нити се повукли. Они су истински хероји одбране Требиња“, рекао је Бодирога.

Он је казао да су жртве првог дана рата страдале од граната паравојних хрватских јединица, чији су их припадници на кукавички начин гранатирали и завили наш град у црно.

За подсјећање и незаборав, 1. октобра 1991. године хрватске паравојне снаге испалиле су неколико минобацкачких граната на припаднике војне јединице – ЈНА, од којих је настрадало деветоро Требињаца, један Гачанин, два добровољца и седам активних војника, док је је велики број бораца био рањен.