Штаб за ванредне ситуације у Требињу, одлучио је да ђаци од првог до петог разреда остану на настави на даљину због тешке епидемиолошке ситуације.

Руководство Болнице и Дома здравља Штаб задужује да и ових дана организују рад дневних болница за пацијенте који нису са тешком клиничком сликом.

„Више од половине пацијената који леже на ковид одјељењу Болнице Требиње је из других општина источне Херцеговине“, казао је директор требињске болнице Недјељко Ламбета.

„103 је позитивна пацијента, од чега је 75 са тешком клиничком сликом, а шест особа је на респиратору.  Данас се завршавају радови на хирургији, па ћемо након тога имати више од 80 кисеоничких мјеста у болници,  у случају потребе“, казао је Ламбета и додао да је велики прилив пацијената из осталих општина Херцеговине.

Он је додао да тренутно на хирургији ординира седам одјељења и покушавају да оставе хирургију да ради, а да остатак претворе у ковид.

20210405_114648.jpg (194 KB)

„Данас смо у сарадњи са Градским штабом донијели одлуку да заједно са Домом здравља и Институтом направимо дневне болнице и амбуланте, гдје би лакше пацијенте ујутру и поподне прегледали и вратили на кућно лијечење“, каже он.

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић је рекао да је данас Штаб продужио мјере које су биле на снази у протеклом периоду.

„Велики маркети имају обавезу да на улазу ангажују особу која ће вршити дезинфекцију. Инспектори на терену морају да наставе да контролишу поштовање свих мјера, а оне несавјесне да кажњавају“, казао је он.

„Заслужују се руководства Дома здравља и Болнице  Требиње да сутра до 12 часова предложе шта би могло да се уради у двије канцеларије у Горици и на Тини, како би олакшали приступ грађанима да се не стварају огромне гужве у Болници и Дому здравља и да кажу шта Град Требиње да уложи, финансијски или обезбиједи кадар, те да се опреми постојећи простор који је иначе био опремљен за функционисање канцеларија мјесних заједница“. рекао је градоначелник Ћурић.

Према његовим ријечима и даље остаје забрана спортских активности на подручју Требиња.

Директор требињске гимназије Мишо Пешић казао је да је Штаб одлучио да због погоршане епидемиолоске ситуације школе не крећу са радом, већ да се настава одвија на даљину.

Пешић је додао да ће наредне седмице  разматрати о могућим промјенама.

 

Радио Требиње