Основне и средње школе у Требињу од понедјељка прелазе на онлајн наставу, саопштено је данас након сједнице требињског Штаба за ванредне ситуације.

Према овом закључку настава на даљину за сада трајаће до петка, 26. марта.

„Процјена је да и није толико велики број позитивних у школама, али су епидемиолози презентовали да дјеца слабије испољавају симтоме  од одраслих“, истакао је градоначелник Требиња Мирко Ћурић.

Он је навео да су остале на снази све друге мјере градског Штаба за ванредне ситуације од краја прошле седмице, али да ће се и даље пратити стање и поштовање прописаних мјера.

„Сматрамо да сви грађани и привредници требају поштовати мјере који су на снази. Сутра ћемо имати нову сједницу да видимо колико се поштује, а уколико не буде поштовања скратићемо радно вријеме угоститељских објеката до 20 часова. Ако се и даље буду кршиле прописане мјере ићи ће се на затварање“, навео је Ћурић.

Градоначелник  је рекао да су привреда и туризам битни, али не по сваку цијену, јер је здравље људи приоритет.

„Ситуација није нимало добра, и данас је велики број  новозаражених и смјештених у болници, а 37 је тежих болесника.  Надамо се да смо одговорни и да ћемо сви преузети  одговорност на себе“, рекао је Ћурић.

Он је додао да се према процјенама љекара, појавио нови сој вируса који изазива и већу смртност.

„Прошле године је хоспитализовано 700 пацијената у требињској болници, од којих  је 45 преминуло, а од почетка ове године је  200 хоспитализованих, а чак 33 је изгубило живот од посљедица заразе вирусом корона“, истакао је Ћурић.

Директор требињске Гимназије Мишо Пешић је рекао да је у седам основних и средњих школа у Требињу око 100 ученика у изолацији, а 19 је заражених, али да превентивни прелазак на наставу на даљину наредне седмице може допринијети стабилизацијиу епидемиолошке ситуације.

Тамара Бодирога, директор „Града сунца“ је рекла да оно што привредници могу да ураде је да уложе све напоре у поштовању већ прописаних мјера, како се ситуација не би погоршала и морали би затворити објекте.