Градоначелник Требиња Лука Петровић примио је данас шефа Делегације Европске уније у БиХ и специјалног представника ЕУ г. Ларса Вигемарка, амбасадора Холандије у БиХ Њ.е. Јуриана Крака и амбасадора Пољске у БиХ Њ.е. Андреја Кравчика.

DSC 1490 800

На састанку је разговарано о имплементацији реформске агенде, ступању на снагу споразума о стабилности и придруживању, као и развојнм перспективама Требиња у области привреде и пољопривреде.

Градоначелник Требиња је упознао данашње госте са развојним плановима Требиња и искористио прилику да најави Инвестициону конференцију 2017. која ће бити уприличена у Требињу у мају мјесецу, а која ће окупити бројне домаће и иностране званичне представнике, привредне и политичке субјекте.

Званичницима Европске уније и абасадорима земаља у БиХ биће упућени писмени позиви за ову Инвестициону конференцију.

Градоначелник Требиња Лука Петровић и замјеник градоначелника Мирко Ћурић данас су посјетили Спортску дворану "Милош Мрдић" у Бреговима и обишли радове реконструкције који се тренутно изводе на овом објекту.

DSC 1484 800

                Како је градоначелник након обиласка констатовао, сви радови теку планираном динамиком и може се очекивати да ће реконструкција бити завршена већ почетком априла.

DSC 1477 800

                Радови обухватају комплетну реконструкцију дворане и пратећих објеката. Средства за реконструкцију обезбиједио је Град Требиње и донатори.

Мјесне заједнице града Требиња, реорганизоване недавно донесеном новом скупштинском одлуком, као посредници између потреба грађана и администрације имаће значајнију улогу у креирању политика Градске управе, а нови начин бирања чланова савјета – обезбиједиће им и пуни легитимитет у тој улози.

Начелник Одјељења за општу управу Града Требиња Ненад Милићевић за Радио Требиња каже да су мјесне заједнице новом одлуком подијељене у секторе , а сваки ће имати свог представника у савјету мјесне заједнице.

Изабрани чланови међу собом бирају предсједника савјета и практично биће овлашћени да представљају Градску управу „на терену“, да сагледавају стање и буду прва адреса на коју ће грађани моћи да указују на потребе, делегирају проблеме, кандидују пројекте…

„Јер, нико не зна боље од њих самих шта се дешава у њиховој улици или дијелу насеља и који су то проблеми. Идеја је да грађани са својим захтјевима долазе у мјесну заједницу, њих потом савјет разматра, одређује приоритете и проблеме кандидује према Градској управи“, појашњава Милићевић.

Милићевић истиче да увелико теку припреме за изборе чланова савјета мјесних заједница, који ће бити одржани наредног мјесеца.

У току је комплетирање бирачких спискова који ће, заједно са мапама на којима су означени сектори, бити истакнути у просторијама мјесних заједница на увид грађанима.

„Прва фаза је кандидатура. Грађани се морати да дођу у просторије мјесне заједнице са личном картом и својим потписом дају подршку неком кандидату. Дакле, неће бити сакупљања потписа по кућама. Број потребних потписа за кандидатуру зависи од броја бирача: на примјер за највећу мјесну заједницу Горица за кандидатуру је потребно 60 потписа“, појашњава он.

Поступак кандидовања у градским мјесним заједницама биће проведен од 6. до 10. марта, у времену од 10 до 14 и 16 до 19 часова. У руралним мјесним заједницама становници ће потписима моћи да кандидују своје представнике сектора од 10. до 12. марта, у времену од 10 до 17 часова.

Избори у градским мјесним заједницама, додаје Милићевић, заказани су за 18. март, а сутрадан ће бити одржани и у руралним мјесним заједницама. Право да изаберу своје представнике грађани ће моћи да искористе у времену од 9 до 18 часова.

За разлику од раније нетранспарантне праксе, процедура којом ће по новој одлуци бити бирани чланови савјета мјесних заједница потврдиће њихов ауторитет међу грађанима сектора који их кандидују и легитимитет да представљају њихове интересе на мјестима гдје се одлучује.

„Када некога у свом сектору подржи 60 људи, то ипак значи да он у свом дијелу града има одређени ауторитет и легитимност да их представља, да му грађани вјерују да ће он учинити нешто на рјешавању свакодневних проблема са којима се сусрећу. И неће више моћи да се дешава оно што је раније било пракса – да су сви чланови савјета неких мјесних заједница из једне улице и кад би нешто и остварили на рјешавању проблема – то се углавном односило на ту њихову улицу. Остали су се осјећали запостављеним“, наглашава Милићевић.

Он очекује и подршку медија на анимирању грађана да се у што већем броју укључе у изборе, како би будући чланови савјета мјесних заједница у што већој мјери били израз њихове воље и повјерења.

Милићевић истиче да није планирана новчана накнада за чланове савјета, али да ће Градска управа наћи начин да неким пројектом више и ријешеним проблемом награди најактивније и најуспјешније мјесне заједнице.

Извор: Радио Требиње/Р.С.
Фото: Бјелаковић Ђорђе

 Иако је Градска управа ове године издвојила 32 хиљаде КМ мање за субвенционисање градског и приградског превоза, грађани ће по нижој цијени путовати на продужене старе, али и нове линије за Иваницу и Загору, истакао је за Радио Требиње Раденко Драшковић, начелник Одјељења за привреду Града Требиња.

Наводи да је за субвенционисање из градског будежта издвојено 200 хиљада марака и да ће услуге градског превоза ове године обављати два требињска аутопревозника „Убла турс“ и „Лукс травел“.

„Ови аутопревозници подијелиће предвиђене аутобуске линије, с тим да ће имати исте цијене карата“, каже Драшковић.

Према његовим ријечима, сваки путни правац имаће више станица, а за најудаљеније одредиште – село Струјиће у Поповом пољу грађани ће ове године, умјесто 4, издвајати свега 2,5 марке.

Драшковић је најавио да ће детаљан план распореда линија, са сатницом поласка и доласка аутобуса, бити објављен на огласној табли Града Требиња, на аутобуској станици, као и службеној интернет страници Градске управе.

На јавни позив за субвенционисање градског и приградског превоза био је пријављен и превозник „Глобтур“ из Међугорја, подружница Требиње, који, како наводи Драшковић, није доставио комплетну документацију.

Извор: Радио Требиње

Страна 1 од 71