На иницијативу градоначелника Требиња Луке Петровића, данас је у Градској управи одржан састанак са 23 дипломирана туризмолога, који се налазе на евиденцији Завода за запошљавање, како би заједно са градоначелником и представницима из области туризма сагледали различите могућности за унапређење туристичке понуде града Требиња, али и отворили могућност за свој ангажман кроз адекватне прјектне приједлоге.

DSC 2492


Како је данас речено, ово је била прилика да се млади и незапослени туризмолози упознају са дјеловањем Градске управе у области туризма, уређења градских површина и осталих активности везано за туристички развој.


Састанку је присуствовао и директор ЈУ "Туристичка организација" Требиње Марко Радић, па су туризмолози данас имали могућност и да се упознају са актуелним програмом и планом туристичког развоја Требиња.


Према ријечима градоначелника, изнесен је низ конструктивних приједлога, између осталог приједлог развоја базе сеоских и етно имања, уређења бесплатних wи-фи градских зона, уређење мјеста за аутокампове, као и друге идеје чија реализација може бити значајна за побољшање туристичке понуде града.

DSC 2491


Градоначелник Требиња је данас подвукао да су сви приједлози који воде ка снажнијој туристичкој афирмацији Требиња добродошли те да ће сваки туризмолог који предложи иновативну, креативну и одрживу пројектну идеју имати подршку Градске управе Требиње.

У граду Требињу је у току уклањање кабастог отпада и чишћење града, које спроводи Комунално предузеће у сарадњи са Одјељењем за стамбено комуналне послове Града Требиња и Хидроелектранама на Требишњици.

Тренутно се уклања дивља депонија у Засад пољу, иза зграда „Луча“.

Према ријечима Недељка Ламбете, генералног директора Комуналног предузећа, прије нешто више од мјесец дана, формиран је и Тим за израду и реализацију Акционог плана уређења и чишћења уже и шире градске зоне града Требиња и уређења и чишћења обала и корита ријеке Требишњице, од бране „Горица“ до манастира Тврдош, и ово је прва велика акција Тима.

У цијелом граду спроводе се акције чишћења, а највећи проблем су дивље депоније, којих има чак и у центру града.

„У наредном периоду, Одјељење за урбанизам ће дати тачну локацију за одлагање грађевинског и другог кабастог отпада, што ће спријечити стварање дивљих депонија, како је до сада био случај.Такође, у сарадњи са Комуналном полицијом, спроводиће се ригорозније контроле,“ рекао је Ламбета. Он је позвао сва правна и физичка лица да поведу рачуна и отпад одлажу на за то прописана мјеста, те најавио низ сличних акција у наредном периоду.

петак, 24 март 2017 13:08

Сат за планету земљу 2017.

Обавјештење за медије поводом акције Сат за планету Земљу 2017.

Обавјештавамо грађане да ће се Град Требиње, на иницијативу организације WWF (свјетска невладина организација за заштиту природе) и њене партнерске организације Удружење Врело, ове године прикључити акцији „Сат за планету Земљу“. Наиме, 25. марта у 20:30 часа, на сат времена биће угашена јавна расвјета, као и освјетљење неких јавних зграда и установа (Град, Музеј, Грачаница и сл.) у нашем граду. Ова акција започета је 2007. године у Сиднеју, а из године у годину је све распрострањенија. Тако се прошле године акцији придружило више од 7000 градова из 178 земаља и тиме показало да морамо почети водити рачуна о ресурсима које трошимо.
WWF је овогодишњу акцију „Сат за планету Земљу“ посветио климатским промјенама.

Служба градоначелника Требиња обавјештава да је у току кандидовање приједлога пројекта за израду Средњорочног плана капиталних инвестиција за период 2017-2020.

Пројекте могу предложити физичка и правна лица.

Формулар за кандидовање пројеката налази се на званичној интернет страници Града Требиња (www.trebinje.rs.ba ; у рубрици "Актуелна документа") и у Центру за грађане (шалтер сала Градске управе Требиње).

Уз ово обавјештење достављамо оригинални јавни позив.

С поштовањем,
Кабинет градоначелника

Страна 1 од 75