среда, 01 фебруар 2017 18:09

Шведска амбасада донира милион евра за пречистач вода

Шведска амбасада донира милион евра за пречистач вода

Градоначелник Требиња Лука Петровић изјавио је данас да ће шведска Амбасада донирати милион евра за израду пречистача отпадних и канализационих вода града Требиња.

 

Након састанка са амбасадором Шведске у БиХ Андерсом Хагелбергом, Петровић је истакао да је тендерска процедура у току и да очекује да ће до краја мјесеца бити закључен уговор са одабраним извођачем радова.

"Амбасада Шведске има пуно разумијевање за развој пољопривреде и туризма на подручју града Требиња и наш град ће добити и адекватан простор у пројекту 'Фарма два' који је пројекат шведске Амбасаде и УСАИД-а", рекао је Петровић.

DSC 9358 800

Он је напоменуо да Аабасада Шведске помаже и пројекат израде земљишне књиге и адекватне базе података у софтверу које ће сутра бити презентован у подручној центру Геодетске управе Требиње.

"То ће помоћи изради квалитетне базе података за разноразне активности града Требиња, првенствено за наплату пореза на непокретности, комуналних такси и рјешавање имовинских проблема у смислу инфраструктуре", рекао је Петровић и захвалио Краљевини Шведске што су изабрали Требиње да се уради израда тог прототипа, односно пилот пројекта за земљишну књигу.

DSC 9359 800

Петровић је нагласио да је шведска Амбасада веома заинтересована за херцеговачку регију, додајући да ће и у наредном периоду пружати значају подршку и да ће то бити важано за оне планове које је садашња градска администрација замислила, а које се односе на инвестиције и подршку развоју приватног сектора како би се на тај начин смањила незапослености у граду.

Амбасадор Шведске у БиХ Андерс Хагелберг рекао је да је Шведска дуго година подржавала БиХ на свим нивоима.

DSC 9383 800

"Најважнији пројекат који подржавамо у Требињу је реконструкција система за водоснабдијевање, али ова град је укључен и у многе друге пројекте - 'Фарма два' гдје се подржава сектор пољопривреде, радимо на геодетском пројекту земљишног уређења", рекао је Хагелберг.

Он је истакао да је то све у сврху бољег живота становника БиХ, али то има везе и са подршком БиХ у процесу европских интеграција.

Извор: СРНА

Последњи пут измењено среда, 01 фебруар 2017 18:17