четвртак, 02 фебруар 2017 14:38

Град Требиње интензивно ради на спровођењу ЦИЛАП пројекта

Град Требиње интензивно ради на спровођењу ЦИЛАП пројекта

У градској управи Требиње данас је одржан састанак поводом спровођења ЦИЛАП пројекта чијом реализацијом ће бити креиран јединствени адресни регистар и регистар цијена непокретности на територији Републике Српске и Федерације БиХ.

Пројекат се имплементира уз подршку Краљевине Шведске и уз реализацију Управе за геодетске и имовинско-правне послове РС и Федералне геодетске управе, као и локалних самоуправа које су обухваћене пројектом.

У Републици Српској је за сада овим пројектом обухваћено 11 локалних самоуправа, а у плану је придруживање још петнаест нових.

Циљ креирања адресног регистра је утврђивање тачних адреса, као и означавање свих објеката који до сада нису били нумерисани, односно који су носили ознаку "б.б.". Овај регистар, како је на састанку речено, имаће вишеструку практичну намјену, а биће на располагању свим установама и институцијама, попут МУП-а РС, ЦИПСА, хитне помоћи итд.

Градоначелник Требиња Лука Петровић каже да ће евиденција адреса и цјелокупно унапређење земљишне администрације имати велики значај за грађане, локалну самоуправу те остале органе и иснтитуције.

 „Желим да се захвалим Амбасади Краљевине Шведске, Геодетској управи Републике Српске и Републичком заводу за геодетске послове Федерације Босне и Херцеговине који су учествовали на заједничком пројекту израде земљишне књиге за купородајну цијену и катастра непокретности. Регистар непокретности ће послужити сваком грађанину да може на лакши начин доћи до података о својој имовини и на тај начин омогућити да на једноставнији начин ријеши своје задатке“, рекао је градоначелник Требиња.

 

cilap 1

 

Након презентације о успостављању адресног регистра у  Требињу, Милош Комљеновић, директор Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове, истиче да је израда поменутог регистра у Требињу у завршној фази.

Директор Федералне управе за геодетске и имовинско-правне послове Жељко Обрадовић истакао је да се исти пројекат спорводи у 30 општина широм Федерације БиХ.

Амбасадор Краљевине Шведске у БиХ Андерс Хегелберг поновио је данас да су све компоненте ЦИЛАП пројекта значајне за оба ентитета, поготово када је у питању пут европских интеграција.

Последњи пут измењено четвртак, 02 фебруар 2017 14:57