петак, 03 фебруар 2017 21:39

Сарадња са Македонијом: Заједничким пројектима према европским фондовима

Сарадња са Македонијом: Заједничким пројектима према европским фондовима

ТРЕБИЊЕ │ Потенцијали сарадње Требиња са градовима и општинама у Македонији на пројектима којима би заједнички конкуристали на средства европских фондова – била је тема састанка градоначелника Требиња Луке Петровића и отправника послова Амбасаде Македоније у БиХ Александра Крстевског, који данас борави у радној посјети нашем граду.

Градоначелник Петровић рекао је новинарима да је у разговорима са представником македонске амбасаде закључено да је потребно направити протокол о сарадњи са сродним градовима и општинама у Македонији како би се створили услови да се пројектима од обостраног интереса конкурише на средства ИПА фондова, намијењена сарадњи у регији.

„Област Кавадараца има сличне, медитеранске климатске услове као и наше Требиње и познато је по узгоју сличних сорти винове лозе које се узгајају и на нашем подручју.  У том смислу амбасадор се обавезао да ће нас увезати на начин да кроз заједничке пројекте градимо боље услове за живот грађана и код нас и у Кавадарцима“, рекао је Петровић.

Он је додао да важну улогу у повезивању и његовању пријатељских односа имају и Македонци који живе у Требињу из Удружења националних мањина Источне Херцеговине, чији је представник Душан Минов присуствовао данашњем састанку, а које ће убудуће, обећао је Петровић, „имати значајно бољи ослонац у градској администрацији него што је то до сада био случај“.

DSC 9429 800

Отправник послова македонске амбасаде у БиХ истакао је да ће данас остварени „лични контакти бити подстицај на будућу сарадњу из разних области и у обостраном интересу“.

Он је додао је да „културна сарадња један начин, али да су привредна и економска сарадња оне које нас требају више везати“.

Радићемо на успостављању бољих веза на начин да искористимо потенцијале одређених финансијских институција, као што су ИПА фондови. БиХ улази у тај процес, а Македонија је већ прешла одређени пут и има искуство – тако да вам наши капацитети стоје на располагању како би се Требиње и ова регија што боље припремили да заједнички искористимо те финансијске могућности за обострану добробит“, рекао је Крстевски.