уторак, 11 април 2017 20:54

Извјештаји за прошлу годину спорни, планови рада добили зелено свјетло

Извјештаји за прошлу годину спорни, планови рада добили зелено свјетло

Послијеподневном наставку данашњег засједања Скупштине града одборници су прихватили програме рада јавних установа чији је Град оснивач за 2017. годину.
Одборници претходно нису подржали извјештаје о раду и финансијом пословању градских установа за 2016. годину.


Према ријечим начелника Одјељења за привреду Града Требиња Раденка Драшковића, три јавне установе у прошлој години пословале су са минусом, а најозбиљнији изазов остаје финансијска санација требињског Дома здравља, који је прошле године укњижио нових 1.155.000 КМ минуса, што укупно акумулирани дуг ове установе подиже на 8,5 милиона КМ.


Он је, међутим, нагласио да је управа Дома здравља, мјерама штедње и рационализацијом расхода, за текућу годину пројектовала губитак од 410.000 КМ, што је оцијенио веома оптимистичним и уколико би се план остварио – значио би изузетан помак у финансијској консолидацији ове установе.


Одборници су прихватили и извјештај о реконструкцији објекта Дома културе, који је у износу од 1.714.000 евра финансирала Турска агенција за међународну сарадњу и координацију – ТИКА, уз закључак којима се надлежним одјељењима налаже – да изврше укњижбу донације и корист Града по важећим прописима и верификују извебену пројектну документацију.

Директор Културног центра Бранка Сарић истакла је да је донацијом турске агенције Требиње добило потпуно реконструисан и опремљен објекат – са модерном позоришном салом и биоскопом, три галеријске, канцеларијским и другим пратећим просторијама, који испуњава све европске стандарде енергетске ефикасности и за који „са сигурношћу можемо рећи да је један од најсавременијих објеката ове врсте не само у нашој земљи, него и региону“.


Рачуни за воду ускоро на власнике станова


Скупштина није прихватила и извјештаје о пословању јавног предузећа „Водовода“ и АД „Комунално“ Требиње у 2016. години.


Финансијско пословање „Водовода“, које је и прошле године завршено са минусом, како је појаснио вд. директор овог предузећа Спасо Радовић – отежава застарјела водоводна мрежа која поскупљује одржавање, повећана цијена електричне енергије и цијена воде која се није мијењала од 2011, те повећање броја запослених, на чије плате се односи 60% укупних расхода предузећа.


Радовић је најавио да је у сарадњи са Градском управом у току припрема нове одлуке о комуналним таксама, која ће омогућити да рачуни за воду ускоро буду достављани на власнике станова – умјесто колективно на стамбену зграду. Он је појаснио да одлука о комуналним таксама није мијењана деценијама, те да је пракса колективног обрачунавања потрошње у стамбеним зградама била предмет великог броја притужби грађана.


Вд директора АД „Комуналног“ Недјељко Ламбета рекао је да је највећи проблем предузећа градска депонија, којој је већ пет година истекао рок употребе, те недостатак техничке воде за квалитетно одржавање градских зелених површина, те да је у плану набавка нове механизације за чишћење корза и тротоара, као и „гусјеничара“ чији би ангажман на депонији, према мишљењу струке, продужио њен вијек.


Наставак сједнице сутра у 9 часова


Скупштина је прихватила извјештај о проведеним изборима за савјете мјесних заједница на подручју Града Требиња, информације о раду средњих школа, удружења пензионера и положају и материјалном статусу ове популације на подручју Требиња, док извјештаји о реализацији прошлогодишњих програма – одржавања локалних и некатегорисаних путева и градских улица, те заједничке комуналне потрошње нису добили потребан број одборничких гласова.


Скупштина је завршила данашњи рад нешто прије 20 часова, а како је речено – засједање ће наставити сутра од 9 часова.

Пред одборницима је још 12 тачака дневног реда.

Последњи пут измењено уторак, 11 април 2017 20:59