петак, 21 април 2017 14:51

Први брачни пар о трошку Фонда солидарности путује на вантјелесну оплодњу

Први брачни пар о трошку Фонда солидарности путује на вантјелесну оплодњу

 Први брачни пар чију ће вантјелесну оплодњу финансирати Фонд солидарности на овај захват отпутоваће 21. маја на клинику у Праг, потврдила је за Радио Требиње Сњежана Мисита, предсједник требињског удружења породица са проблемом стерилитета „Бебе“.

Она је додала да је одлука Града Требиња и Фонда солидарности да финансира трећу вантјелесну оплодњу требињским брачним паровима са проблемом стерилитета од изузетног значаја за чланове овог удружења – посебно што је дефинисана на начин да не постоје ограничења у смислу старосне границе, те што на ова средства могу да рачунају и брачни парови којима је потребан захват изван Републике Српске.

Она је појаснила да 18 брачних парова из удружења „Бебе“ чека трећу вантјелесну оплодњу, те да су у питању људи у четрдесетим годинама живота, чији биолошки сат не дозвољава даља одлагања захвата.

„Људи су презадовољни. Били су потонули јер су иза њих неуспјели покушаји и рате кредита. Овим потезом градоначелника Требиња и Градске управе – људима се вратила воља за животом“, рекла је Мисита.

Она је подсјетила да поступак вантјелесне оплодње који не прате компликације и додатни третмани кошта између 5 и 6 хиљада КМ, с тим што су трошкови двоструко већи уколико је захват потребно урадити у иностранству.

Фонд солидарности донио прве одлуке о уплатама

Замјеник градоначелника Требиња Мирко Ћурић за Радио Требиње рекао је да ће трећа бесплатна вантјелесна оплодња за брачне парове са проблемом стерилитета бити финансирана из средстава Фонда солидарности Града Требиња, а у динамици како буде пристизао новац по основу накнаде за солидарност из прихода привредних субјеката регистрованих на подручју града.

Ћурић је рекао да је одлука о првој уплати за ову намјену донесена прије два дана на управном одбору фонда, те да ће свака наредна бити финансирана како буду пристизала средства.

Он истиче да Фонд солидарности, основан крајем прошле године, већ успјешно функционише, те да на основу базе података АПИФ-а редовно шаље и рјешења привредним субјектима који имају обавезу плаћања 0,5% оствареног прихода.

„На управом одбору Фонда солидарност такође смо донијели одлуку да оним фирмама које овдје раде а немају сједиште у Требињу и нису обавезне да уплаћују накнаду – пошаљемо један допис у којем ћемо затражити да и оне уплаћују средства сходно приходима, како би се солидарисале са привредним субјектима чије је сједиште овдје. Нису обавезни – али мислим да велики број тих привредника има разумијевања, поготову што знају којим потребама су та средства намијењена“, нагласио је Ћурић.

Позиву привредницима да покажу хуманост придружила се и Сњежана Мисита – која каже да заједница мора подржати напоре брачних парова који желе да постану родитељи, а то због великих трошкова захвата вантјелесне оплодње нису у могућности да остваре без новчане подршке.

Они ће бити пресрећни, а и Требиње ће нам бити љепше и бројније. Јер, ако нема беба – нема ни Требиња, ни Херцеговине“, закључила је Мисита.

Замјеник градоначелника Мирко Ћурић је додао да је на управном одбору донесена и одлука да се средствима Фонда солидарности помогне и одлазак на екскурзију дјеце без једног родитеља и из породица у тешкој социјалној ситуацији.

Последњи пут измењено петак, 21 април 2017 15:28