петак, 21 април 2017 14:54

Отворен сајам запошљавања: Понуђено 315 радних мјеста

Отворен сајам запошљавања: Понуђено 315 радних мјеста

У Требињу је данас отворен регионални Сајам запошљавања, на коме су 23 послодаваца са подручја Требиња и источне Херцеговине и хотелијери из Херцег Новог и Kотора исказали потребу за запошљавање 315 радника.

На Сајму су учествовале углавном приватне фирме из области услужних и производних дјелатности. Радна мјеста данас су понудили Свислајон Индустрија алата Требиње, Хотел Нар, Хотел Леотар, Херц градња из Билеће, меснице Тарана, Образовни центар Церовац, Фриком и други.

Траже се грађевински, машински и електроинжењери, грађевински радници, пекари, конобари, зидари, собарице, али и професори језика, економисти и пољопривредни радници.

Kако је истакао Мирослав Вујичић, директор Завода за запошљавање Републике Српске, од прошле године на нивоу Филијале Требиње, која обухвата 9 источнохерцеговачких општина посао је нашло око 600 радника.

„На сајму су присутни послодавци из Требиња, Билеће и Љубиња, док није било захтјева из Невесиња и Гацка. Из Црне Горе имамо понуду два угоститељска сервиса, који су исказали потребу за око четрдесетак, већином сезонских радника“, рекао је Вујичић.

Овакав сајам запошљавања много ће значити за Град Требиње и регију и даје нам наду да ће се многима без посла „посрећити“ да нађу свог послодавца, рекао је Мирко Ћурић, замјеник градоначелника Града Требиња.

Mirko Curic

„Град Требиње даје пуну подршку реализацији пројеката који подстичу запошљавање и примењује подстицајне мјере. Циљ је да се подстакну и мотивишу послодавци да отварају нова радна мјеста чиме и Град даје допринос смањењу незапослености“, истакао је Ћурић.

Свислајон Индустрија алата Требиње на Сајму запошљавања је понудила 26 радних мјеста, од чега 8 високообразованих – машинских, електро и инжењера металургије и једног правника. Алатници је потребно и 18 прозводних радника машинске струке – брусача, глодача, стругара.

„Адекватних кадрова тренутно не можемо да ангажујемо са евиденције Завода, тако да покушавамо да преквалификацијом запослимо стручњаке и других профила и образовања“, истиче Бранка Ратковић, директор Свислајон Индустрије алата.

IMG 1444

Тражимо раднике са искуством, који би одмах почели са радом, јер нам се ближи туристичка сезона“, истиче Светлана Хербез, директор хотела Леотар.

У А.Д. Попово Поље Требиње траже 30 пољопривредних радника, али и инжењера пољопривреде. Стеван Миловић, директор овог привредног друштва истиче да на берзи рада има заинтересованих и квалитетних радника за посао у пољопривреди.

IMG 1471 1

Јелена Носовић из Требиња, која је већ три године без посла, данас је на Сајму запошљавања аплицирала за посао.

„До сада сам радила у услужним дјелатностима и пекари. Надам се да да ће ми се данас ‘посрећити’ и добити посао за који сам аплицирала“, каже она.

У Требињу 2.990 особа активно тражи посао

Укупна понуда активне радне снаге на евиденцији регионалне филијале – која обухвата седам херцеговачких општина, те Фочу и Калиновик – броји 12.719 незапослених лица, што је за 3,7 % мање него у прошлој години.

На евиденцији Бироа Требиње је 2.990 особа које активно траже посао и тај број приближан је прошлогодишњем.

IMG 1478

 

Последњи пут измењено петак, 21 април 2017 14:59