Стање није алармантно – градске службе могу да одговоре свим изазовима

Прегледа: 256

На подручјима Горице, Хрупјела и центра града евидентирано је највише штете од ноћашњих удара вјетра, али стање на терену није алармантно, а Град Требиње властитим капацитетима може да одговори изазовима и помогне онима којима је помоћ потребна.

Сва расположива оператива градске управе и јавних предузећа у приправности или на терену.

Ћурић је казао да је од јутрос на бесплатан број Центра за обавјештавање 121 забиљежено око 500 позива грађана, да свако минут-два стиже нови позив, те да је оператива коју је ангажовала Градска управа до сада имала више од тридесет теренских интервенција.

Ћурић каже да је грађани најчешће жале на штету на кровном цијепу или димњацима на кућама или помоћним објектима.

„Молио бих грађане да имају разумијевање и не пријављују неке мање штете које они сами могу са санирају, те да пријављују само они који проблем не могу да ријеше сами. Наредних дана ће доћи комисија да сагледа стање у вези са евентуалном финансијском надокнадом“, казао је Ћурић.

Радови на рашчишћавању оборених стабала у градском парку, додаје он, већ су завршени, преусмјеравањем напајања струјом према изворишту спријечено је да град остане без воде, а струја још није дошла само у Придворце, те поједина мјеста у руралном подручју.

Штета ће, извијесно је, бити вишемилионска – само на затвореном базену у изградњи, у градском парку, средњошколском центру и појединим привредним објектима – додаје Ћурић.

Ћурић је истакао да је олујни вјетар током ноћи дувао константно великом брзином, са повременим орканским ударима.

„Брзина вјетра се мјери Бофоровом скалом. Та скала иде до броја 12 – а у Требињу су удари вјетра били између 9 и 10 јединица на скали. А када вјетар дува том брзином – чупа дрвеће из земље и прави велики штете на објектима. На мјестима гђе се мјери, брзина вјетра била је 95 километара на сат, што не значи да на појединим мјестима није била и већа брзина“, напоменуо је Ћурић.

 

Коментари: 0

Ваша електронска адреса је обавезна али неће бити приказана. Обавезна поља су обележена *.