Свечана Академија: Милан Ненадић добитник Дучићеве награде 2019

Прегледа: 95

Пјесник Милан Ненадић добитник је Дучићеве награде за 2019. годину.

Ово је данас једногласно одлучио жири за додјелу Дучићеве награде, а одлука је саопштена на свечаној академији – централном програму манифестације „Дучићев дан“, која је вечерас одржана у позоришној сали Културног центра.

 

„Милан Ненадић је пјесник личног и колективног удеса који забада перо у чвориште бола, пјесник који тражи и лако налази рану на човјеку и човјечанству, а нарочито на свом народу и ту рану претвара у пјесничку читанку“, наведено је у образложењу одлуке жирија о 14. лауреату Дучићеве награде, које је прочитао проф. др Ранко Поповић.

Он је додао да се награда која носи име најзнаменитијег Требињца Ненадићу додјељује за цјелокупно пјесничко дјело, те да ће бити уручена на овогодишњим „Дучићевим вечерима поезије“.

 

У обраћању у име домаћина манифестације, градоначелник Требиња и предсједник Савјета „Дучићевих вечери поезије“ Мирко Ћурић подсјетио је да се ове године навршавају двије деценије од Дучићевог повратка у завичај, када се пјесник „наново скућио међу својима у Требињу“.

„Али и међу својом млађом сабраћом, свим пјесницима и књижевним прегаоцима који су нам долазили, од оних ратних дана када смо Вечерима поезије вратили Дучићево име, до дана данашњег, када Дучићеву поезију доживљавамо и промишљамо у новим околностима и у све изазовнијим поводима“, казао је Ћурић.

 

Он је истакао да смо захваљујући управо Дучићевој ријечи боље разумијевали и лакше долазили до одговора – и на она најтежа питања везана за наш идентитет и егзистенцију у овом дијелу свијета.

„Зато, Дучић нам никад није далеко, увијек нам је при руци и увијек нас подстиче да останемо искрени и знатижељни, да нас никад не захвати монотонија и рутина, него да кад год поменемо његово име помислимо – јесмо ли га достојни“, поручио је Ћурић.

Централни програм манифестације, свечана академија у славу пјесника Јована Дучића, ове године била је посвећена лауреатима Дучићеве награде – Алеку Вукадиновићу и Миловану Данојлићу.

 

Стихове пјесника – добитника Дучићеве награде говорили су Биљана Ђуровић и Борис Пинговић, глумци Народног позоришта Београд.

У програму су учествовали хор „Трибунија“ Требиње, Јасмина Трумбеташ и Јелена Влаховић, примадоне Опере Народног позоришта Београд,  Душан Свилар, извођач оперске и забавне музике, Бојана Николић, појац из Београда, пијанисти Невена Живковић, Марко Ковач и Бобо Вучур и вокални солиста Марија Нинковић.

 

Промовисан зборник о Десанки Максимовић

У оквиру „Дучићевог дана“ вечерас је у Музеју Херцеговине промовисан зборник радова „Песнички завичај Десанке Максимовић“, представљених на прошлогодишњем научном скупу у Требињу, који „Дучићеве вечери поезије“, на прољетној манифестацији посвећеној Дучићу, већ 12 годину организују у сарадњи са Институтом за књижевност и уметност из Београда.

 

Једанаести зборник који је реализован у сарадњи са Требињем – посвећен првој дами наше поезије, а поводом 120 годишњице њеног рођења – двадесетпета је књига у едицији поетичких истраживања српских пјесника 20. вијека, а доноси двадесетак прилога научних радника из Србије, Републике Српске, Црне Горе и Италије.

Иако тек један у низу објављених о Десанки Максимовић, зборник радова у издању Института за књижевност и уметност из Београда, „Дучићевих вечери поезије“ Требиње и „Задужбине Десанке Максимовић“, како је речено на скупу, доноси нове увиде и помијера видике у освјетљавању поезије најпопуларније и најчитаније пјесникиње српског језика, због чега ће без сумње бити корисна литература за будуће истраживаче књижевности и поклонике писане ријечи.

 

У оквиру манифестације „Дучићев дан“ сутра, на Благовијести и дан упокојења Јована Дучића, у Херцеговачкој Грачаници од 8 часова биће служена света литургија и помен пјеснику, а у 11:30 планиран је наставак научног скупа о Војиславу Илићу, чије је поезија тема наредног зборника из едиције поетичких истраживања српског пјесништва 20. вијека.

Покровитељ манифестације је Град Требиње.

 

 

Коментари: 0

Ваша електронска адреса је обавезна али неће бити приказана. Обавезна поља су обележена *.