Свечана сједница града у част 100 година од ослобођења Требиње

Прегледа: 356

Поводом Дана ослобођења Требиња у Првом свјетском рату, одржана је свечана сједница Скупштине града.

Замјеник градоначелника Требиња Мирко Ћурић истакао да је српска војска 13. новембра 1918. године у Требињу добила аплаузе и овације, какве се никада до тада нису чуле на обалама ријеке Требишњице, што је био поздрав слободи, српској круни и српском оружју, али и израз поштовања према свим војним и цивилним жртвама Великог рата.

Ћурић је подсјетио да су послије Принциповог пуцња у Сарајеву 1914., у Требињу никла вјешала, што није било ништа ново за тадашњег аустроугарског властодршца.

Као казна српскога народа да на ноге навуче аустроугарску цокулу, а на главу стави хабзбуршку капу 1914. у Требињу је објешено 77 Срба и двије Српкиње.

Замјеник граоначелника подсјетио је на бројне Требињце и Требињке који су завршили на вјешалима, сјећајући се Гаја Гудеља, Рада Вучковића, Благоја Лиздека, Анице Вукаловић, Цвијете Пажин, али И 11 година старе Симане Лојевић коjа је четири мјесеца провела у затвору.

До 1916. године објешено је још 130 Срба, док су патили и страдали бројни таоци. За мање од двије године опустејло је 40 требињских села, а расељена је 941 породица.

“Оно што је забиљежено и данас се памти. Од 14. до 27. августа 1914., само на Зупцима, на кућном прагу, убијено је 29 мушкараца. У селу Оровац, што по логорима, што од метка и гласи, страдала је половина становништва. Од 250 убијених већина су били жене и дјеца”, подсјетио је Ћурић.

Током сједнице уручене су захвалнице и јавно признање града.

Свечаној сједници присуствовали су бројни угледни друштвено-политички радници, представници Српске православне цркве, Исламске заједнице, руководиоци јавних предузећа и установа, народни посланици.

Коментари: 0

Ваша електронска адреса је обавезна али неће бити приказана. Обавезна поља су обележена *.