Свечани пријем у част Дана Републике – Наша “светиња” није на продају

Прегледа: 60

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић рекао је да је Република Српска једина опција за будућност свих њених грађана, док је “великим ауторитетима” који желе да наметну своја рјешења поручио да треба да знају да грађани Српске немају ништа на продају и да сваки дио своје Републике сматрају подједнако светим.

Ћурић, који је у Градској управи организовао свечани пријем у част 9. јануара – Дана Републике Српске, истакао је да иза оних који желе да оспоре овај велики дан за све грађане Српске – стоји политичка монтажа и злонамјерна ујдурма, крунисана пресудом Уставног суда БиХ.

“Али, иза Републике Српске, с друге стране, стоји народ, који се и референдумом изјаснио да 9. јануар остаје оно што је био – фактички и историјски непорецив дан када је Република Српска настала”, навео је Ћурић.

Он је истакао да нико у српском народу нема ни овласт ни право да, из неких политичких разлога, порекне крунске тачке у настанку Републике Српске, распореди их на нека друга мјеста и у нека друга времена и тако им покуша дати значење које ће одговарати “другима” у БиХ.

Зато су, напоменуо је требињски градоначелник, веома важни устрајност, стрпљивост и јединство, који треба брижљиво да се чувају, јер вријеме доноси нова искушења и питања у коме ће се снага српског народа мјерити консензусом, до кога ће морати да дође у држави каква је БиХ.

“Наша обавеза је да неуморно крчимо пут новим генерацијама, да не посустанемо, не изгубимо снагу, енергију, вољу и вјеру, али и да се не уморимо бранећи интересе Републике Српске и водећи дијалог са свима у тражењу најбољих рјешења”, навео је Ћурић.

Предсједник градске Борачке организације Дејан Бодирога истакао је да највећа захвалност за Републику Српску припада припадницима Војске Републике Српске и Министарства унутрашњих послова, који су у најтежим временима стали на прве линије фронта и сачували вјековна огњишта нашег народа.

Он је свим грађанима Требиња и Српске честитао дан када је настала “светиња названа Република Српска”.

Након пријема у Градској управи, на Споменик браниоцима Требиња 1991-1996 положено је цвијеће и евоциране су успомене на најхрабрије Требињце који су свој живот уградили у темеље Републике Српске.

На традиционалном пријему, између осталих, били су присутни представници градских и републичких институција, чланови Градског савјета, привредници, представници судске власти…

Прослава Дана Републике биће настављена сутра, 9. јануара, када ће у 9.00 часова бити служена Света литургија у Саборном храму Светог преображења Господње, док ће у 15.00 часова бити организована традиционална колона аутомобила требињским улицама.

Ватромет са брда Црквина биће уприличен од 21.00 час.

Одбори борачке организације из мјеста из источне Херцеговине организовали су концерт групе “Јадрино јато” на платоу испред Културног центра, чији почетак је у 19.00 часова.

Централна манифестација у част Дана Републике биће уприличена сутра у Бањалуци, гдје бити одржана традиционална свечани дефиле у част 9. јануара.

 

Коментари: 0

Ваша електронска адреса је обавезна али неће бити приказана. Обавезна поља су обележена *.