Свечаном академијом обиљежена 26. годишњицa Требињске бригаде

Прегледа: 548

 У Културном центру  синоћ је одржана свечана академија поводом Дана Требињске бригаде и 26. годишњице од формирања ове јединице Војске Републике Српске.

Упућујући честитке борцима Требињске бригаде, градоначелник Требиња Лука Петровић истакао је да „овај велики дан није само сјећање на херојске дане отпора, него и на велику жртву која је у темељима наше слободе“.

„Да у правом тренутку није формирана Требињска бригада, данас нас не би били на овом мјесту, били бисмо расути по свијету и не би знали једни за друге“, поручио је Петровић.

На дугој линији фронта од преко 400 километара, подсјетио је Петровић, Требињска бригада и њени борци стално су били на свом камену, бранећи своја огњишта и слободу, која је у Херцеговини скупља него игдје у окружењу.

„Научили смо се да слобода није дар који нам пада с неба и остаје вјечно наша, него је слобода, увијек, у једном маху, у једном гесту, жртва и велики свенародни покрет. Дио тог покрета су били и они који су бранили ову херцеговачку линију фронта, и они који су на њој пали, али и сви ми овдје, који се клањамо сјенима ратника чија имена са пијететом ишчитавана у плавом мермеру, ту у близини, на споменику браниоцима Требиња“, истакао је Петровић, додајући да је Градска управа употпуности опредјељена да нађе одговор на сва отворена питања и изазове који и данас оптерећују социоекономски положај борачке популације.

„Ми смо потпуно посвећени том процесу. Стално смо уз оне који имају проблеме и имамо вољу и енергију да их рјешавамо“, поручио је Петровић.

Епископ захумско херцеговачки и приморски Григорије казао је да су и борци Требињске бригаде прије двије и по деценије „поднијели велику и изузетну жртву, бранећи  беспоштедно своју дједовину и очевину, отаџбину и ближње, али и част својих предака – који су много пута прије њих голим животима одбранили и осигурали будућност својим синовима и унуцима“.

Он је изразио и наду да наши потомци „своју земљу неће морати да бране крвљу и мецима“ и да ће бити „довољно паметни и разборити да из недаћа нађу безболнији и срећнији излаз, ако га игдје буде“.

Коментари: 0

Ваша електронска адреса је обавезна али неће бити приказана. Обавезна поља су обележена *.