Свечаном академијом “Станите галије царске” завршено обиљежавање 100 година од ослобођења Требиња у Првом свјетском рату

Прегледа: 205

Никола Селаковић, изасланик предсједника Србије Александра Вучића, рекао је вечерас у Требињу да је оно што је Вучић до сада учинио за тај град само почетак помоћи коју ће Србија да упути цијелој Републици Српској.

Селаковић, који је у Вучићево име преузео највеће признање града Требиња – титулу почасног грађанина, на свечаној академији поводом обиљежавања вијека ослобођења тог града у Првом свјетском рату рекао је да се Србија према БиХ односи принципијелно, а да Републику Српску воли, што показује на сваком кораку.

“То је показано и приликом посјете предсједника Вучића Требињу, а и сада када сам ја овдје лијепим поводом. Стогодишњица ослобођења града свакако је лијеп повод, као и ово престижно признање”, рекао је Селаковић.

Он је истакао да је Херцеговина једна од постојбина српског рода.

“Ово је постојбина Светог Саве који је овим простором владао и Светог Василија Острошког, али и многих других знаменитих личности, попут Јована Дучића, али и великих јунака који су повели устанике у борбу за слободу”, рекао је Селаковић.

Он је додао да је Србија након великих искушења данас на добром путу.

“Ипак, тај привредни напредак, уколико није праћен и културним и друштвеним, стерилан је и безвриједан”, рекао је Селаковић.

Градоначелник Требиња Лука Петровић рекао је да је одлука да предсједнику Србије Александру Вучићу буде додијељено признање почасног грађанина Требиња више него јасна.

“Вучић је ово признање заслужио својим дјелима, затим је дошао у посјету нашем граду, када је отворена и конзуларна канцеларија Републике Србије, што је посебна част за све нас у Херцеговини и у Републици Српској”, додао је Петровић.

Петровић је истакао да је Херцеговина дала велики допринос у одбрани српског народа у Првом свјетском рату.

“Ми се држимо као рођена браћа, тако да ми немамо граница између Републике Српске и Србије”, рекао је Петровић.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић рекао је да велики догађаји праве историју.

“Нажалост, српски народ је у тим догађајима много страдао. И Велики рат је кобан за српски народ. Гледано по броју становника, које је изгубила, Србија је највише страдала”, рекао је Савановић.

Савановић је истакао да је то пројекат који је осмишљен 1878. године да Срба западно од Дрине не треба да буде, у чему су учествовали и идеолози Римокатоличке цркве.

У културно-умјетничком програму академије наступили су хор “Јединство” из Бањалуке, драмски умјетници Лепомир Ивковић, Весна Паштровић, Вицо Дардић и Бошко Пулетић из Београда, првак Опере Народног позоришта из Београда Драгутин Матић, солиста Марија Нинковић, пијаниста Бобо Вучур и пјевачка група “Нагоркиње” Требиње.

Свечаном академијом завршена је дводневна манифестација посвећена обиљежавању вијека ослобођења Требиња у Првом свјетском рату.

Коментари: 0

Ваша електронска адреса је обавезна али неће бити приказана. Обавезна поља су обележена *.