СВЕТОСАВСКА АКАДЕМИЈА

Прегледа: 545

У Културном центру Требиње вечерас је одржана Светосавска академија на којој је истакнуто да је православље трајно прибјежиште српског народа.

Честитку поводом школске славе Светог Саве упутио је вршилац дужности градоначелника Требиња Мирко Ћурић који је подсјетио да се ове године навршава осам вијекова постојања Епархије захумско-херцеговачке и приморске и да ће јубилеј бити обиљежен како и доликује, јер је оснивањем ове епархије учвршћено православље у Херцеговини.

“Показаће се да је та чињеница била судбинска и за цијелу историју нашег народа западно од Дрине”, рекао је Ћурић.

Он је додао да је Свети Сава ојачавши темеље цркви, ојачао и снагу свог народа у својој дједовини.

“За тих осам вијекова ништа се није промијенило. Православље је остало наша најсигурнија рука, наше трајно прибјежиште, али и трајна инспирација како да сазријевамо и растемо као народ и како да, достојни свог имена, будемо међу другим народима”, рекао је Ћурић.

Према његовим ријечима, то је данaс посебно важно јер су Срби с обје стране Дрине и даље под истим духовним кровом, иако су суочени са изазовима свенационалног јединства.

“Ми знамо да ћемо најбоље одговорити на сваку силу и насиље, ако их прозремо, осмотримо и ако им се одупремо као хришћани. Дакле, никад не оштрицом сабље, никад не снагом зла, него светосавском љубављу према Богу и свакој његовој творевини”,закључио је Ћурић.

Протојереј ставрофор Никола Јанковић рекао је да се Свети Сава молио Богу знајући да је то најважније, али је истовремено развијао науку, просвјету и економију, знајући да и то треба чинити, а молитву не остављати.

“За нашег светитеља Црква је заједница која постоји због једног циља – а то је остварење трајног јединства створене и нестворене природе, побједа васкрслога Господа Исуса Христа, али и побједа свих нас у њему, коначан тријумф живота над смрти”, истакао је прота Јанковић.

На академији су вечерас заслужним просвјетним радницима уручене Светосавске награде.

 

Према одлуци Скупштине града, награде су додијељене посхумно доктору техничких наука Јовану Дутини, постхумно директору Гимназије “Јован Дучић” Миленку Милинићу, директору Центра средњих школа Ристи Шигуду, професору математике и физике у Техничкој школи Милошу Кажовићу и директору Основне музичке школе Стојанки Гудељ.

У свечаном програму наступили су хор “Трибуниа”, гости из Народног позоришта из Београда глумци Љубивоје Тадић и Весна Станковић, пијаниста Невена Живковић, чланови опере Михаило Оташевић и Андреа Елена Бастен, те пијаниста из Требиња Бобо Вучур и дјеца градских школа.

Светосавску академију организовали су град Требиње и Црквена општина Требиње.

Коментари: 0

Ваша електронска адреса је обавезна али неће бити приказана. Обавезна поља су обележена *.