Требиње домаћин Треће конференције предузетништва жена у Републици Српској

Прегледа: 208

Трећа конференција предузетништва жена у Републици Српској окупила је данас у Требињу више од 230 учесника, који су, у различитим гранама бизниса, успјеле да остваре своје предузетничке идеје и успјешно послују на тржишту и доприносе бољој привредној слици Српске.

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић рекао је да на подручју нашег града послује око 70 предузетница, док је Град Требиње кроз своје програме подршке омогућио будућим предузетницама једнак приступ свим програмима који су реализовани у посљедње три године.

“Градска управа препознаје енергију, сензибилитет и висок степен организацијског планирања код готово свих жена које се одлуче за покретање властитог бизниса и сматрамо да су то, осим потребних темељних знања, основне претпоставке и кључни квалитети неопходни за започињање и вођење успјешног бизниса”, навео је Ћурић.

Он је истакао да је Град Требиње у сарадњи са Заводом за запошљавање у посљедње три године издвојио око четири милиона марака за програме запошљавања чијом реализацијом је запослено око 600 људи.

“С обзиром на то да су се многе жене у Требињу доказале као изузетно успјешне предузетнице, недавно је основан и Савјет за женско предузетништво у оквиру кога ћемо настојати да будемо повјерљив партнер и подршка женама у пословању”, истакао је Ћурић.

Министар привреде и предузетништва Републике Српске Вјекослав Петричевић рекао је да ове и сличне конференције, првенствено, служе како би се пробудила свијест да су жене веома важне за привредни развој чему у прилог иде и податак да се оне данас налазе на челу 27 одсто компанија у Српској.

Он је истакао да је, ипак, неопходно додатно укључивање жена у јавни живот, а да ће то омогућити нова стратегија о женском предузетништву којом су предвиђена финансијска средства за подршку развоја њихових предузетничких идеја.

“Овакве конференције значајне су и за умрежавање жена, њихову сарадњу, чиме дају нову димензију женском предузетништву”, навео је Петричевић.

Директор сектора за економско-правне послове у Привредној комори РС Драгана Кокот рекла је да је циљ конференције представљање пројекта “Представљање предузетништва жена у РС”, али и стратегије подршке развоја женског предузетништва, која треба да буде усвојена у Народној скупштини РС.

“Конференцијом повезујемо предузетнице које желе да креирају боље услове пословања у Српској, али и да дамо подстрех женама да се почну бавити предузетништвом”, навела је Кокот, која је и предсједник Савјета за предузетништво жена у Привредној комори РС.

Она је истакла да се на позицијама директора или носилаца овлашћења у привредним друштвима у Српској тренутно налази око 2.400 жена.

Директор Винарије “Анђелић” из Требиња Милица Анђелић исткла је да већ 15 година успјешно руководи винаријом, која је постала препознатљива широм Балкана.

“Срце ми је велико када видим колико је данас овдје жена-предузеница. За сваки бизнис је важно да се он детаљно испланира, а жене треба да буду те које ће скупити храброст и покренути свој посао, неустручавајући се да траже подршку и савјет”, навела је Анђелићева.

Она је нагласила да је већина жена-предузетница, осим што је успјешна у свом послу, уједно и мајка, због чега мора да се, осим бизниса, брине и о својој породици.

Конференцију у Требињу организују Привредна комора РС, Министарство привреде и предузетништва Српске и агенција “ЕДА” из Бањалуке.

Организација конференције реализује се под окриљем Европске мреже предузетништва, а подржана је и од Европске банке за обнову и развој.

Коментари: 0

Ваша електронска адреса је обавезна али неће бити приказана. Обавезна поља су обележена *.