Требиње има подршку министра спољних послова БиХ у промоцији својих потенцијала

Прегледа: 362

Поводом посјете Министра спољних послова у Савјету министара БиХ Игора Црнадка, који је данас боравио у радној посјети Требињу, градоначелник Требиња Славко Вучуревић рекао је да су на састанку разматрани начини на које Министарство спољних послова може да помогне Требињу као локалној заједници у ширењу мреже контаката и задобијању подршке иностраних организација које подржавају развојне пројекте у БиХ.

“Господин Црнадак може да нам помогне у имплементацији наших идеја као министар спољних послова код одређених међународних фондова и инвеститора и да поради, што је министар са задовољством прихватио, на представљању Херцеговине и Требиња као једне дестинације са повољним окружењем”.

Он је додао и да је са министром разговарао о начинима успостављања бољих међусусједских односа, првенствено са сусједним Дубровником, с обзиром да Град Требиње има тенденцију убрзаног туристичког, културног и привредног развоја.

“Већ смо својом стратегијом зацртали да Требиње са својим природним потенцијалом мора да буде, с једне стране природна башта за Дубровник и Боку Которску, а са друге једна примамљива туристичка дестинација за госте који бораве у овим туристичким дестинацијама”, рекао је Вучуревић.

Већ у мјесецу септембру министар Црнадак ће у Стразбуру представити Требиње као локалну заједницу са изузетном перспективом за развој, гдје ће Министарство спољних послова омогућити да Требиње добије свој изложбени штанд, како бисмо наш град што квалитетније представили у дипломатском срцу Европе – рекао је медијима градоначелник Требиња.

Министар Црнадак је изразио задовољство због посјете Требињу и радног састанка са градоначелником Вучуревићем. Он је рекао да ће Министарство спољиних послова подржати пројекте Требиња и све конструктивне идеје које су усмјерене према међународним организацијама.

Као другу важну ставку о којој је данас било ријечи, Црнадак је издвојио разговор са градоначелником везано за однос Дубровника и Требиња.

” Заједнички је интерес Хрватске, Босне и Херцеговине и Републике Српске да Требиње и Дубровник у будућности буду ближи једно другом, да буду отворени једно према другом и да буду боље повезани. Ми ћемо заиста покушати да заједнички на томе радимо, ја ћу комуникацију да држим отвореном, а идеја је да се што више крећу и људи и робе. Једноставно, Требиње је град који је потпуно отворен, који треба да искористи све ове погодности које има за велики број туриста који долазе у Дубровник, и мислим да ће имати велику корист од једног оваквог отварања”, рекао је данас министар Црнадак, нагласивши и да се ту ради о једном савременом тренду успостављања добрих односа који је општеприсутан у склопу шире идеје повезивања.

Црнадак је данас позвао и остале локалне заједнице да искажу заинтересованост и узму учешће у догађајима који ће пратити предсједавање БиХ Савјетом Европе у Стразбуру у циљу властите промоције у Европи.

У том смислу, Црнадак је подвукао да је данас са градоначелником Требиња разговарао и о могућности да Град Требиње, током засједања Конгреса регионалних и локалних власти Савјета Европе у Стразбуру, има своју презентацију под радним називом “Дани Требиња у Стразбуру” у оквиру које ће Требиње моћи презентовати своје туристичке, културне, привредне капацитете и могућности.

“С обзиром на то да је један од приоритета нашег предсједавања Савјетом Европе интеркултурни дијалог и промоција културе, мислим да ће то бити добра шанса да се споји угодно с корисним и да на овај начин наше локалне заједнице, у овом случају Требиње, а позивам и све остале заједнице, имају користи у смислу квалитетне промоције током нашег предсједавања”, истакао је данас министар Црнадак.

Након одржаног састанка, градоначелник Требиња је изразио захвалност министру на посјети, као и на његовој агилности и залагању за побољшање друштвеног и економског положаја Требиња.

Говорећи о успостављању ширих односа, градоначелник Требиња је данас најавио и свој одлазак у Монтре (Швајцарска) гдје ће као званични представник Требиња примити заставу и сертификат о погодности за инвестирање, којим ће се Требињу одати признање напреспективније локалне заједнице, са повољним условима за пословне инвестиције.

“Требиње ће бити двадесетпрви град у Европи који ће добити прелазну заставицу са таквом назнаком”, истакао је данас градоначелник Требиња.

Коментари: 0

Ваша електронска адреса је обавезна али неће бити приказана. Обавезна поља су обележена *.