Град Требиње ће и ове године обиљежити 5. јун – Међународни дан заштите животне средине. Овај дан обиљежава се широм свијета с циљем да се скрене пажња на значај очувања животне средине и подизања еколошке свијести.
Градоначелник Требиња Мирко Ћурић и Градска управа упућује позив свим грађанима да се укључе у акцију уређења града и на тај начин заједно допринесу да живимо у чистијој и здравијој животној средини. Акција поводом Међународног дана заштите животне средине одржаће се 8.6.2021. године (уторак), са почетком у 8.00 часова. Окупљање учесника-простор бивше касарне „Лука Вукаловић“ од 8.00 часова.
Акција чији је мото „За љепше Требиње“ обухвата чишћење града, односно уређење јавних зелених површина, просторе око школа, пословних објеката, стамбених зграда, улица, тротоара, обала и корита ријеке, као и ријечних канала, уклањања нелегалних депонија, као и уређење других неуређених површина.
Све јавне установе, школе, мјесне заједнице те остала лица заинтересована за ову акцију могу се јавити на бесплатан број 121 у оперативном центру – ЈУ „Екологија и безбједност“ Требиње . Телефонски број је доступан током 24 часа, а сви приједлози и захтјеви ће бити прослијеђени координацијоном тиму за уређење града.
Грађанима ће бити на располагању бесплатан одвоз прикупљеног отпада од стране Комуналног предузећа. Позивају се сви суграђани да дају допринос да уредимо наш град у сусрет предстојећој туристичкој сезони.
Предвиђено је да се у акцију укључе јавна предузећа, јавне установе, мјесне заједнице, власници пословних простора, школе, политички субјекти, омладинске организације, невладине организације, заједнице етажних власника, грађани, и на тај начин дају свој допринос очувању, заштити и унапређењу животне средине, комуналне и здравствене хигијене, односно да дају свој допринос љепшем изгледу града.
„Лијепо је и здраво живjeти у чистој и уређеној животној средини“.