Требиње: Одржана јавна расправа о Нацрту закона о инспекцијама Републике Српске

Прегледа: 87

Новим Нацртом закона о инспекцијама предвиђено је увођење одјељења за посебан надзор и интерну контролу како би се спријечила злоупотреба положаја инспектора и појачала постојећа субординација, рекао је данас у Требињу помоћник министра локалне управе и самоуправе Републике Српске Никола Кнежевић.

“Текстом Нацрта предвиђено је више превентивно, а не репресивно дјеловање инспекција, да помогнемо да буду заштићени они који буду поштовали законске прописе, али и да санкционишемо оне који крше закон. Желимо и да заштитимо раднике јер ће непријављивање радника бити третирано као кривично дјело”, рекао је Кнежевић у Требињу, гдје је одржана јавна расправа о овом нацрту закона.

Он је навео да је циљ јавних расправа унапређење система инспекција у Републици Српској на свим нивоима.

“Желимо да у израду текста закона о инспекцијама Републике Српске укључимо све субјекте како би се добио квалитетан текст закона којим ће се, не само побољшати стање у инспекцијама, него и омогућити свим привредним субјектима над којима се спроводи инспекцијски надзор да имају што бољу комуникацију са инспекцијама”, навео је Кнежевић.

Он је рекао да су на основу анализа из 2017. и 2018. године, као основни проблеми издвојени недовољна координација рада републичких и инспектора на локалном нивоу, већином репресивно, а не превентивно дјеловање инспекција, несразмјер по јединицима локалних самоуправа када је ријеч о броју инспектора, али и категорија инспектора за поједине области.

Кнежевић је навео да је у појединим дијеловима Републике Српске, посебно у Херцеговини евидентан недостатак појединих категорија инспектора, имајући у виду специфична привредна друштва.

“Примјера ради, у појединим мјестима имамо прекомјеран број инспектора рада, а немамо довољно санитарних или здравствених инспектора који треба свакодневно да спроводе дневни надзор, рецимо, у мљекари, гдје сваки дан треба да буде присутан инспектор, ради узимања узорка и анализа”, указао је Кнежевић.

Он је најавио да ће због тога ресорно министарство, у сарадњи са јединицама лолакалне самоуправе, ограничити могућност запошљавања инспектора који нису потребни, “односно захтијевати запошљавање оних категорија инспектора гдје је исказана потреба”.

Желимирка Лучић, стручни сарадник за правне послове у Савезу синдиката Републике Српске, канцеларија Требиње, навела је да Савез синдиката има низ примједби на текст Нацртав закона како би се заштитила радничка права.

Она је истакла да подносилац представке, према досадашњем Закону о инспекцијама, нема својство странке у поступку и само буде обавијештен да је извршен инспекцијски надзор а нема право примједбе, жалбе.

“Главна наша примједба је да се незадовољном подносиоцу представке, чије је право из радног односа према Закону о раду угрожено, призна својство странке у поступку, да може упутити примједбе на записник испекцијског надзора, уложити жалбу или приговор, уколико није задовољан рјешењем инспектора”, навела је Лучићева.

Она је додала да Савез синдиката тражи и да из Нацрта буде избачена одредба према којој се инспекцијски надзор најављује неколико дана раније привредном субјекту, како би се утврдило стварно, чињенично стање.

Лучићева је рекла да је један од приједлога Савеза синдиката Републике Српске да буду пооштрене новчане казне оним послодавцима који понављају исти прекршај.

“Уколико инспектор утврди да макар и један радник нема уговор о раду, тражимо да буде поднесен прекршајни налог”, навела је она.

Јавна расправа о Нацрту закона о инспекцијама Републике Српске у Требињу прва је у низу предвиђених широм Републике Српске, а упућивање приједлога овог законског акта у скупштинску процедуру очекује се крајем године.

 

СРНА

Коментари: 0

Ваша електронска адреса је обавезна али неће бити приказана. Обавезна поља су обележена *.