Пољопривредни произвођачи са подручја нашег града имаће на располагању дигиталну платформу „Агролајф“ /AgroLife/, која ће им понудити низ корисних алата и информација за оптимално управљање пољопривредним земљиштем и унапређење аграрне производње.

Требиње је једна од четири локалне заједнице у Републици Српској у којој ће бити реализован овај пилот пројекат, а проводе га привредно друштво „Телегруп“ и њемачка агенција за међународну сарадњу – ГИЗ, уз подршку владе Њемачке.

Бенефити које овај софтвер доноси аграру представљени су данас пољопривредним произвођачима – закупцима земљишта са подручја Требиња.

Оливера Радић, руководилац Центра за макроекономију и унапређење пословања у Привредној комори Републике Српске, истиче да је циљ пројекта да помоћу посебне информатичке платформе, са великим бројем корисних алата и информација, унаприједи управљање пољопривредним земљиштем и сам процес аграрне производње.

„Путем мобилне апликације, платформа корисницима нуди све потребе информације – у смислу планирања производње, праћења свих радних операција, анализе трошкова, затим доноси и информације о временској прогнози, а такође им сигнализира и када је дошло до неких негативних дејстава на пољопривреду и како у том случају могу превентивно да дјелују како би сачували и повећали своје приносе“, истиће Радићева.

Додаје да у Србији већ више од 3.700 газдинстава користи ову платформу, да је један од циљева управо и међусобна размјена искустава пољопривредних произвођача, те да ће осим произвођачима платформа бити од корист и јединицама локалне самоуправе за увид у стање и креирање аграрних политика.

Дарко Шолар из компаније „Телегруп“ која је развила софтвер „Агролајф“, истиче да је ова платформа веома једноставна за употребу, а притом нуди велики број корисних алата.

Један од њих је и водич за управљање органском производњом, који произвођача води корак по корак у погледу потребних радних операција и препарата који се могу користити.

Платформа, додаје он, нуди и најнапреднију и најпрецизнију временску прогнозу за период од десет дана, која је притом и хиперлокализована, односно доноси информације за сваких 500 метара простора, што је, истиче Шолар, за пољопривреднике од изузетног значаја.

„Такође, издвојио би још једну могућност коју нуди платформа – а што је велики хит у свијету. А то је да корисник путем сателитских снимака, које доносимо на сваких пет дана и који као на длану покривају сваку парцелу у Републици Српској, у сваком тренутку може видјети у каквом је стању његова пољопривредна култура. Помоћу индекса фотосинтезе показује колико биљка упија Сунчеве свјетлости односно емитује инфрацрвене. То се не може видјети голим оком, али то региструје сателитски снимак. Како је пољопривреда фабрика на отвореном, са пуно тога непредвидљивог – уз помоћ овог алата може да се реагује прије него што буде касно“, истакао је Шолар.

Замјеник градоначелника Требиња Дражен Бошковић истиче да овај пројекат значајно доприноси унапређењу пословне инфраструктуре у области аграра, те да је стога изузетно важан за наш град, с обзиром на то да је пољоприведа једна од зацртаних стратешких грана развоја наше локалне заједнице.

„Оно што је сигурно је да ће ова дигитална платформа омогућити два бенефита нашој локалној заједници. Прије свега, омогућиће квалитетније управљење пољопривредним земљиштем које се даје под закуп произвођачима. С друге стране, пољопривредници ће добити платформу кроз коју ће засигурно моћи да увећају своје приносе, тиме и приходе, а истовремено смање трошкове производње“, напоменуо је Бошковић.

Он је подсјетио да је у претходном периоду Град Требиње у закуп дао око 130 хектара пољопривредног земљишта, које користи око 30 пољопривредника, те да је око 60 хектара још увијек слободно и доступно свима који у аграру препознају своју пословну шансу.