Poljoprivredni proizvođači sa područja našeg grada imaće na raspolaganju digitalnu platformu „Agrolajf“ /AgroLife/, koja će im ponuditi niz korisnih alata i informacija za optimalno upravljanje poljoprivrednim zemljištem i unapređenje agrarne proizvodnje.

Trebinje je jedna od četiri lokalne zajednice u Republici Srpskoj u kojoj će biti realizovan ovaj pilot projekat, a provode ga privredno društvo „Telegrup“ i njemačka agencija za međunarodnu saradnju – GIZ, uz podršku vlade Njemačke.

Benefiti koje ovaj softver donosi agraru predstavljeni su danas poljoprivrednim proizvođačima – zakupcima zemljišta sa područja Trebinja.

Olivera Radić, rukovodilac Centra za makroekonomiju i unapređenje poslovanja u Privrednoj komori Republike Srpske, ističe da je cilj projekta da pomoću posebne informatičke platforme, sa velikim brojem korisnih alata i informacija, unaprijedi upravljanje poljoprivrednim zemljištem i sam proces agrarne proizvodnje.

„Putem mobilne aplikacije, platforma korisnicima nudi sve potrebe informacije – u smislu planiranja proizvodnje, praćenja svih radnih operacija, analize troškova, zatim donosi i informacije o vremenskoj prognozi, a takođe im signalizira i kada je došlo do nekih negativnih dejstava na poljoprivredu i kako u tom slučaju mogu preventivno da djeluju kako bi sačuvali i povećali svoje prinose“, istiće Radićeva.

Dodaje da u Srbiji već više od 3.700 gazdinstava koristi ovu platformu, da je jedan od ciljeva upravo i međusobna razmjena iskustava poljoprivrednih proizvođača, te da će osim proizvođačima platforma biti od korist i jedinicama lokalne samouprave za uvid u stanje i kreiranje agrarnih politika.

Darko Šolar iz kompanije „Telegrup“ koja je razvila softver „Agrolajf“, ističe da je ova platforma veoma jednostavna za upotrebu, a pritom nudi veliki broj korisnih alata.

Jedan od njih je i vodič za upravljanje organskom proizvodnjom, koji proizvođača vodi korak po korak u pogledu potrebnih radnih operacija i preparata koji se mogu koristiti.

Platforma, dodaje on, nudi i najnapredniju i najprecizniju vremensku prognozu za period od deset dana, koja je pritom i hiperlokalizovana, odnosno donosi informacije za svakih 500 metara prostora, što je, ističe Šolar, za poljoprivrednike od izuzetnog značaja.

„Takođe, izdvojio bi još jednu mogućnost koju nudi platforma – a što je veliki hit u svijetu. A to je da korisnik putem satelitskih snimaka, koje donosimo na svakih pet dana i koji kao na dlanu pokrivaju svaku parcelu u Republici Srpskoj, u svakom trenutku može vidjeti u kakvom je stanju njegova poljoprivredna kultura. Pomoću indeksa fotosinteze pokazuje koliko biljka upija Sunčeve svjetlosti odnosno emituje infracrvene. To se ne može vidjeti golim okom, ali to registruje satelitski snimak. Kako je poljoprivreda fabrika na otvorenom, sa puno toga nepredvidljivog – uz pomoć ovog alata može da se reaguje prije nego što bude kasno“, istakao je Šolar.

Zamjenik gradonačelnika Trebinja Dražen Bošković ističe da ovaj projekat značajno doprinosi unapređenju poslovne infrastrukture u oblasti agrara, te da je stoga izuzetno važan za naš grad, s obzirom na to da je poljopriveda jedna od zacrtanih strateških grana razvoja naše lokalne zajednice.

„Ono što je sigurno je da će ova digitalna platforma omogućiti dva benefita našoj lokalnoj zajednici. Prije svega, omogućiće kvalitetnije upravljenje poljoprivrednim zemljištem koje se daje pod zakup proizvođačima. S druge strane, poljoprivrednici će dobiti platformu kroz koju će zasigurno moći da uvećaju svoje prinose, time i prihode, a istovremeno smanje troškove proizvodnje“, napomenuo je Bošković.

On je podsjetio da je u prethodnom periodu Grad Trebinje u zakup dao oko 130 hektara poljoprivrednog zemljišta, koje koristi oko 30 poljoprivrednika, te da je oko 60 hektara još uvijek slobodno i dostupno svima koji u agraru prepoznaju svoju poslovnu šansu.