Требињска туристичка понуда ускоро ће бити обогаћена новим садржајем кроз пројекат „Emoundergrounds“, у оквиру кога ће Требиње добити савремену техничку опрему за виртуелни приказ културно-историјског насљеђа.

Опрема ће бити инсталирана у Музеју Херцеговине, а виртуелна поставка ће обухватити све значајније историјске и културне споменике у граду, као и утврђења која се налазе у непосредној околини.

На данашњем представљању пројекта, директор Развојне агенције Града Требиња Дражен Бошковић рекао је да постоји више битних аспеката пројекта, а дa je један од важнијих сарадња са десет пројектних партнера, из седам различитих држава – колико пројекат и окупља.

„Осим нових туристичких садржаја и презентацијског центра, кроз пројекат добијамо и квалитетне партнере за дугорочну сарадњу у ширеем подручју које обухвата програм Адрион, односно Јадранско-јонској регији,“ рекао је Бошковић.

Наиме, уз Требиње, пројекат окупља још девет партнерских градова из Италије (Нардо, Карпи), Грчке (Андравида-Килини), Хрватске (Ријека и Шибеник), Словеније (Копар, Иванчна Горица), Црне Горе (Бар) и Албаније (Кукеш). Заједнички циљ пројекта је повећање атрактивности и конкурентности укључених територија у циљу јачања друштвеног и економског развоја, те одрживог и паметног раста цијеле макро-јадранске регије.

Директор Туристичке организације Требиње Марко Радић каже да ће туристичка понуда града Требиња бити додатно оплемењена кроз овај пројекат, што ће добро доћи као додатак за све оне који планирају обићи наш град и посјетити Музеј Херцеговине.

Директор Музеја Херцеговине Ивана Грујић каже да ће понуда окве културне установе бити обогаћена не само савременом опремом, већ и једним новим начином представљања наше културне и историјске баштине.

„Оно што је најзаначајније у овом пројекту јесте то да Музеј Херцеговине добија једну сталну поставку која ће бити опремљена савременом опремом и самим тим улазимо у ред музеја који своју понуду шире изван класичних начина приказивања артефаката и путем модерних технологија пружају један нови и аутентични доживљај утврђења у околини и самом граду“, рекла је Грујићева.

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић је подсјетио да је укупна вриједност пројекта „Emoundergrounds“ 2,6 милиона евра, од чега ће Требиње за пројектне активности  добити 300.000 КМ.

Ћурић је напоменуо да је учешће Града 15%, односно око 50.000 КМ.

„Овај пројекат је итекако значајан за проширење туристичке понуде, али и за Музеј Херцеговине, посебно када су у питању мање познати културно-историјски споменици којима располажемо, а који ће сада посредством нових технологија у Музеју Херцеговине бити представљени на један од најсавременијих начина,“ рекао је Ћурић.

Сматрајући да су развојни и промотивни пројекти значајни за Требиње, градоначелник је додао да ће Град и у наредном буџету планирати средства за подршку пројектима у земљи и иностранству.