Трећу годину заредом НОВЧАНА ПОМОЋ ЗА ШКОЛАРЦЕ СА СЕЛА

Прегледа: 87

Родитељима основаца који похађају подручне школе данас су уручена рјешења о накнадама из буџета града, по програму финансијске подршке школарцима са села, који већ трећу годину проводи Град Требиње.

Уз основце из подручних школа, програмом су обухваћена и дјеца настањена на селу која похађају матичне школе у граду, ако у њиховој средини не постоје подручна одјељења одговарајућег степена образовања.

Износ мјесечне дознаке креће се од 50 КМ – за школарце чија су оба родитеља запослена или корисници пензија, до 125 КМ – за дјецу из домаћинстава без ових примања.

Градоначеник Требиња Мирко Ћурић казао је да Градска управа и поред објективних потешкоћа са остварењем буџета није жељела ни ове године да малишанима са села ускрати новчану помоћ.

„Око 140 дјеце ће ове године примати новчану накнаду. Циљ овог пројекта је био да људи на тим подручјима остану да живе и да школе у руралним подручјима не би дошле у ситуацију да се гасе. Радује нас што програм има ефекта – људима ова накнада доста значи, а многи је сматрају и инвестицијом. Улагањем у дјецу, људе који живе на селу и обрађују своје њиве је итакако важно. Будућност и Требиња и цијелог нашег окружења је да људи тамо остану и стварају, а то је реални сектор који дугорочно доноси приход свима“, поручио је Ћурић.

Лука Вујић захвалан је Градској управи што оваквим и сличним програмима настоји да одржи живот на селу. Међу његових четворо дјеце, једно је школарац – у подручном одјељењу у Петровом пољу.

Не разумије, каже, родитеље који сваки дан шаљу дјецу у град, а близу њиховог дома постоји подручно школско одјељење.

„Никакав недостатак није ако дијете иде у подручну школу. Чак је то и предност – одјељења су значајно мања и њихови наставници имају више времена да се посвете сваком дјетету. И уз помоћ родитеља та дјеца могу далеко боље да напредују него дјеца у граду. Али промијенити нечија схватања – знам да је веома тешко“, истиче Вујић.

За финансирање овог програма у буџету је на годишњем нивоу планирано око 100.000 КМ.

Радио Требиње

Коментари: 0

Ваша електронска адреса је обавезна али неће бити приказана. Обавезна поља су обележена *.