У требињском породилишту у три сата рођене три бебе

Прегледа: 268

У требињском породилишту данас су рођена три дјечака.

Првог дјечака на свијет је донијела Оксана Kашиковић, а мали Јаков, као прва рођена беба у 2019. години, од градске управе је дарован златником са ликом Светог Василија Острошког и грбом Требиња.

Оксана каже да мали Јаков има четири килограма, да пород није био тежак, те да старија браћа једва чекају да им брат дође кући.

Она се захвалила градској управи на дару и пожељела што више беба у овој години.

Према ријечима замјеника градоначелника Мирка Ћурића градска управа настоји да реализује различите пројекте како би оснажила породицу.

-За свако новорођенче градска управа издваја од 150 до 2400 KМ. Раније је била пракса да све бебе добију исти износ, али у разговору са породицама одлучили смо да тамо гђе су родитељи незапослени дајемо највиши износ, који ће породици новорођенчета нешто значити. Стимулишемо и брачне парове од којих један партнер има преко 38 година, а први пут ступају у брак. Подстицаје добијају сви парови, а уколико су незапослени добијају 12 хиљада KМ у 18 рата. Тако смо од краја 2017. године, када је започет овај програм, добили 18 брачних парова који су користили ночане подстицаје градске управе. У овој години смо планирали 90 хиљада KМ за ове намене- истакао је Ћурић.

Он је подсјетио да је расписан и позив за одабир извођача за изградњу зграде за младе брачне парове, те да би у марту могла да почне градња овог објекта.

Према ријечима др Данијеле Петровић Попадић, дежурног гинеколога, данас су обављена два природна порода и један царски рез, што је добар почетак године.

-Лани је рођено 309 беба, што је тридестак беба мање него 2017. години. – истакла је она.

В.д. директора требињске Болнице Љубица Миљановић каже да је жеља свих запослених да се повећа наталитет како у Требињу, тако у цијелој РС.

-Медицинска помоћ мајкама и бебама је пружена стручно и адекватно. Настојаћемо да и даље усавршавамо услуге и побољшавамо услове рада у болници. – истакла је она.

Др Миљановић је најавила да ће ове године и у требињском породилишту бити уведена епидурална анестезија за безболни порођај.

Коментари: 0

Ваша електронска адреса је обавезна али неће бити приказана. Обавезна поља су обележена *.