У Градској управи  Требиња данас су уручене Светосавске награде за седам заслужних радника из области образовања и васпитања из нашег града, а на основу недавне, једногласне одлуке Скупштине града.

Признање, које носи име првог српског просветитеља додијељено је Раду Миладиновићу, наставнику хемије и општетехничког образовања и помоћнику директора у Основној школи „Свети Василије Острошки“, Ђуру Вујовићу, професору физичке културе у Основној школи „Јован Јовановић Змај“, Сањи Kисин, наставници предшколског васпитања и образовања у вртићу „Наша радост“, Бранки Бендераћ, некадашњем професору економске групе предмета и помоћнику директора у „Центру средњих школа“, те постхумно:  Драгану Зеленовићу, наставнику физичког васпитања у Основној школи „Вук Kараџић“, Милораду Пејовићу, професору механике и механичке технологије у „Техничкој школи“ и Драгани Вујичић, професору француског језика у Гимназији „Јован Дучић“.

Драгослав Бањак, предсједник Скупштине Града Требиња је казао да је ово трећа година како се додјељује Светосавска награда.

“Сви добитници награда су прошли кроз исту процедуру. Прво је објављен позив па је комисија разматрала пристигле кандидатуре и коначну ријеч је донијела Скупшттина Града Требиња, која је сваку од ових кандидатура једногласно подржала. У темељу сваког друштвеног развоја налази се здрав образовни систем. Управо то је разлог што смо одлучили, макар на овај начин, да подржимо ове људе који на непосредан начин помажу развоју наше друштвене заједнице.”, казао је Бањак.

Према ријечима професорице Бранке Бендераћ, ово признање је велика част.

“Знам да сам радила одговорно, праведно и стручно али ми је драго да су људи признали мој рад. А и мојих колега јер су сви заслужни за ову награду. Моја осјећања су подјељења. У овом тренутку имам осјећање и туге ирадости. Тужна сам због наших колега који нису међу нама, а лично сам их познавала и осим што су били успјешни, знам да су били добри људи, а што се тиче радости – па ко се не би радовао када му неко додијели награду за његов рад”, објаснила је професорица Бендераћ.

Светосавску награду Град Требиње додјељује за допринос квалитетном образовању, васпитању и унапређивању образовно-васпитне праксе и развоју научних достигнућа у области образовања у Граду Требињу.