Скупштина града Требиња усвојила је данас нацрт буџета града за 2021. годину, по којем ће укупна средства у градској каси у овој години износити 29 милиона 380 хиљада марака, што је за 8,38% мање од плана прошлогодишњег буџета.

Порески приходи планирани су у износу за 9,6% мањем у односу на прошлогодишњи буџет, највећим дијелом што су значајно мање пројекције прихода од индиректних пореза, а због неповољног утицаја пандемије вируса корона на привредне активности.

Непорески приходи би по нацрту требало да биљеже раст за 7,4%, а примици од нефинансијске имовине за 30% – у првом реду на основу очекиваног повећања прихода од продаје земље, повећања тржишних цијена, ренте и трошкова уређења у зонама гдје се очекује експанзија градње.

За текуће расходе у нацрту буџета за 2021. годину планирано је 21,5 милиона КМ, а за издатке отплате дугова 1,7 милиона КМ.

На расходовној страни око 5 милиона марака планирано је за инвестиције у капиталне пројекте – изградњу и санацију објеката, саобраћајница и спортске инфраструктуре, финансирање пројектне и техничке документације за Клинично-болнички центар, зграду за љекаре и професоре медицине и аеродром у Требињу, те куповину земљишта за обилазницу.

Предлагачи нацрта буџет за ову годину оцијенили су санационим, штедљивим али у исто вријеме и инвестиционим, док је за одборнике из опозиционих клупа – потрошачки, без развојне компоненте и нетранспарентно представљен.

Претходно је усвојен план измирења насљеђених обавеза из 2019. годину, по којем преостали износ дефицита – у првом реду насталог смањењем прихода због хаварије на хидроенергетском постројењу у Плату – износи 963 хиљаде марака, након што је 455 хиљада КМ покривено у прошлој буџетској години.

У скупштини је у току пауза, а наставак засједања најављен је за 16:40.